De acum înainte, în Canada, pe fiecare țigară în parte vor fi imprimate avertismente, precum: „otravă în fiecare puf” și „țigările provoacă impotență”. Este prima astfel de măsură luată de vreun stat, relatează The Guardian.
Ideea de a scrie mesaje referitoare la riscurile fumatului la adresa sănătății pe fiecare țigară face parte dintr-un set extins de noi reglementări privind tutunul care intră în vigoare de azi. În plus, controale stricte sunt preconizate treptat în următorii doi ani.
„Consumul de tutun continuă să omoare 48.000 de canadieni în fiecare an. Luăm măsuri, fiind prima țară din lume care a etichetat țigările individuale cu mesaje de avertizare privind sănătatea”, a declarat Carolyn Bennett, care era Ministrul Sănătății Mintale și Dependențelor atunci când regulile au fost anunțate pentru prima dată.
Aproximativ 13% dintre canadieni folosesc tutun, ceea ce costă sistemul public de sănătate mai mult de 6 miliarde de dolari anual, spune guvernul. În 1965, aproximativ jumătate dintre canadieni fumau. Rata fumatului în Canada a scăzut constant pe măsură ce a crescut conștientizarea cu privire la pericolele fumatului. Reglementările federale și provinciale privind vânzarea, utilizarea, impozitarea și publicitatea tutunului au dus, de asemenea, la scăderea numărului de fumători la toate grupele de vârstă.
Canada a fost prima țară din lume care a cerut producătorilor de țigări să pună avertismente cu imagini pe pachetele de țigări, în 2001. Interzicerea fumatului în interior a urmat mai târziu în acel deceniu, potrivit stiritvr.
Cercetările sugerează că reîmprospătarea periodică a avertismentelor cu imagini și texte noi este o modalitate eficientă de a crește gradul de conștientizare a efectelor asupra sănătății în rândul fumătorilor. Noile reguli care intră în vigoare săptămâna aceasta, cunoscute sub numele de Regulamente privind aspectul, ambalarea și etichetarea produselor din tutun (TPAPLR), presupun și schimbarea mesajelor de avertizare la fiecare doi până la trei ani, în funcție de produs.
CEO-ul Canadian Lung Association, Terry Dean, a salutat noile măsuri, numind avertismentele individuale despre țigări „destul de unice și noi”.
TPAPLR încearcă, de asemenea, să standardizeze dimensiunile avertismentelor de sănătate ale pachetelor, care acum trebuie să ocupe cel puțin 75% din zonele de afișare ale pachetelor de țigări.
Annie Papageorgiou, directorul executiv al Consiliului Quebec pentru Tutun și Sănătate, a declarat că au trecut mai bine de 10 ani de la ultima modificare a imaginilor. Papageorgiou a spus că ar dori să vadă mai multe reglementări privind țigările elctronice și o creștere a taxei pe tutun, precum și o taxă de recuperare a costurilor percepută companiilor de tutun.
„Avem încă prea mulți fumători în Quebec, prea mulți oameni care mor din cauza consumului de tutun. Vom face cu plăcere orice putem face pentru a-i proteja pe fumătorii ocazionali, pe noii fumători și pe tineri”, a adăugat ea.
Guvernul canadian spune că, prin aplicarea acestor noi reglementări, țara este în conformitate cu regulile convenției-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului.