duminică, martie 26

Qanonii lui Radu Moraru maziliți de Facebook

0
2345

Compania americană Facebook a anunțat că a înlăturat peste 100 de conturi false, aflate în România, ce aveau rolul de a fi folosite să influențeze votanții la alegerile prezidențiale din SUA. Declarația vine pe fondul criticilor că Facebook a făcut prea puțin pentru a combate răspândirea dezinformării pe rețeaua de socializare, acum în an electoral, anuntă publicația Forbes.

Compania a declarat într-un raport că oamenii din spatele rețelei românești au folosit conturi false pentru a se da drept americani cu scopul de a amplifica și a comenta propriul conținut și pentru a gestiona pagini, inclusiv unele care se prezentau ca fani ai președintelui Trump.

Ferma de trolli pro-Trump românească a avut sediul în România și a promovat conținut pe Instagram sub nume precum „BlackPeopleVoteForTrump” și pe Facebook sub „Îl iubim pe președintele nostru”.

Această rețea a postat știri și evenimente interne din SUA, inclusiv despre viitoarele alegeri din noiembrie, campania lui Trump și sprijin pentru campanie din partea  afro-americanilor, ideologii conservatoare, religie creștină și despre Qanon.

De asemenea, au repostat frecvent informații de pe rețelele de știri conservatoare americane și din campania presedintelui Trump.

Rețeaua a cuprins 35 de conturi Facebook, 3 pagini Facebook și 88 de conturi de Instagram.

Aproximativ 1.600 de conturi au urmat una sau mai multe dintre aceste pagini și aproximativ 7.200 de persoane au urmat unul sau mai multe dintre aceste conturi Instagram.

Se știe că Radu Moraru prin televiziunea Nașul TV a promovat din greu știrile false dar și teoriile conspiraționiste. În numeroase rânduri Radu Moraru și-a arătat suportul față de presedintele Trump și le vorbea susținătorilor acestuia, numiți quanoni, o grupare ce promovează ideile conspiraționiste.

Facebook a făcut obiectul unor critici în ultimele săptămâni cu privire la modul cum tratează dezinformare politică pe site. Facebook a eliminat o serie de postări ale lui Trump, dar compania a adoptat în mare măsură o abordare relaxată a mesajelor președintelui ca parte a politicilor stabilite de directorul executiv Mark Zuckerberg, în încercarea sa de a nu interveni în discursul politic. El a fost totodată critic față de guvern, cu privire la manipularea informațiilor legate de pandemiei. Aproape imediat după victoria neașteptată a lui Trump în 2016, atenția publicului s-a îndreptat către rolul pe care Facebook l-ar fi putut avea în influențarea rezultatelor alegerilor. Deși, inițial, CEO-ul Mark Zuckerberg a descris conceptul drept „o idee destul de nebună”, o creștere a site-urilor hiperpartizanate și răspândirea pe scară largă a dezinformării, până chiar în ziua alegerilor, au determinat ca aceste afirmații să fie luate în serios, Zuckerberg fiind ulterior interogat în Congres. S-a constatat că, in 2016, trolii ruși au folosit site-ul pentru a răspândi dezinformări și divizări,  reclamele lor ajungand să fie văzute de 126 de milioane de utilizatori. De atunci, Facebook a luat măsuri cu privire la fenomenul „Fake News” pe platformă și a înăsprit cerințele de cumpărare a reclamelor.

Leave a reply