Putin văzut prin ochii unui fost spion KGB: „Narcisist, bun politician şi rău până în măduva oaselor”

Jack Barsky, unul dintre cei mai cunoscuţi foşti spioni KGB, stabilit în SUA de peste patru decenii, a acordat un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, în care a vorbit despre autocraţia lui Vladimir Putin, despre starea de sănătate a liderului de la Kremlin şi despre actualii spioni ruşi comparativ cu cei din timpul Războiului Rece.

Născut în fosta RDG în 1949 cu numele Albrecht Dittrich, Jack Barsky a fost agent infiltrat al KGB în SUA în perioada 1978-1988. Expus după Războiul Rece, Barsky a devenit o sursă importantă pentru agenţiile de contrainformaţii din America şi i s-a permis să rămână în SUA. În anul 2017 destăinuie BBC cum a fost să trăiești o viață dublă și de ce.

În interviul dat la adevarul.ro, fostul spion KGB spune că „atât timp cât Putin este ocupat cu Ucraina, nu cred că va invada şi alte ţări. Cu toate astea, Republica Moldova este o ţară mică şi fără putere care încă ar putea fi vulnerabilă, în special din cauza existenţei Transnistriei, condusă de către naţionalişti ruşi. Şi, după cum ştiţi, una dintre temele principale ale discursurilor lui Putin este aceea că vrea să elibereze ruşii oprimaţi din teritoriile ţărilor vecine.

România este o altă poveste. Ţara dumneavoastră este parte a NATO şi până acum nu am văzut vreo dovadă că Putin ar fi înnebunit. Un Putin raţional ştie că dacă va invada NATO, iar România este membră NATO, va muri, iar Putin nu este sinucigaş”.

Întrebat cum l-ar descrie pe fostul său coleg Vladimir Putin, Jack Barsky răspunde „narcisist, crede că a fost chemat de o putere superioară pentru a restaura măreţia Rusiei, unul dintre cei mai buni politicieni din istorie şi rău până în măduva oaselor”.

 

Leave a reply