Puşcăria, locul cel mai sigur. De patru ori mai puţine victime ale coronavirusului decât în afara închisorilor
Izolarea timpurie a funcţionat. Impactul Covid-19 în rândul deținuților este de patru ori mai mic decât al populației eliberate. Privită drept imaginea răului social, închisoarea a devenit în vremuri de pandemie unul dintre cele mai ferite locuri de impactul coronavirusului.
Numărul deținuților cu test PCR pozitiv (cel mai sigur, cu mostre de sânge) a arătat o rată de infectare de aproximativ 1,08 la 100.000 de deținuți, în timp ce în rândul populației generale această rată este de 4,3 la mie de locuitori.
Aceasta este una dintre datele obținute din analiza epidemiologică preliminară efectuată pe 27 aprilie de către Subdirecția Generală de Coordonare a Sănătății Penitenciarelor asupra celor aproape 50.000 de deținuți aflați în închisori dependente de Administrația Generală a Statului spaniol.
Doar doi deținuți au murit, o femeie și un bărbat, ambii din închisoarea Estremera. Rata mortalității este de 0,04 la mie de deținuți, de 10 ori mai mică decât în populația generală (0,48 la mia de locuitori), în timp ce rata de spitalizare este de aproximativ 7 ori mai mică decât cea a restului populației .
Pe 10 martie, cu cinci zile înainte de starea de alarmă, închisorile au suspendat deja toate comunicațiile și intrarea în închisori pentru a proteja un grup cu risc ridicat, precum și pe lucrătorii acestuia. Pe 15 martie, odată cu intrarea în vigoare a Decretului Regal, restul comunicărilor, precum și permisele sau plecările programate ale deținuților au fost anulate. Nu au existat revolte sau probleme majore, dincolo de un incident specific, potrivit Instituțiilor Penitenciare din Spania, citate de ABC.
Închisorile au crescut numărul de apeluri telefonice de la zece la cincisprezece și le-au pus la dispoziția prizonierilor fără resurse gratuite. La începutul lunii aprilie, sistemul penitenciar a distribuit 205 de telefoane mobile, astfel încât deținuții să poată lansa apeluri video familiilor și avocaților lor.
Pe măsură ce criza pandemiei a evoluat, Instituțiile penitenciare și-au consolidat echipele de sănătate, cu medici noi aduşi prin colaborări private şi ONG-uri.
În ceea ce privește echipamentul de protecție, penitenciarele din Spania au primit: 325.500 de măști chirurgicale, 68.100 de măști FFP2, 2.000 FFP3, 10.000 rochii sau scafandri, 104.000 de mănuși și 12.800 de sticle de gel hidroalcoolic.