miercuri, noiembrie 30

Pumnul lui Palada e omul cu telecomanda

0
604

Agresiunea fizică a unui senator al României într-un studiou de televiziune este cea mai clară dovadă a degradării și brumei de democrației românească. Așa ceva e posibil și cu ajutorul unor moderatori de televiziune (nu e vorba de Nadia Ciurlin, de la B1 TV), care de ani și ani incită la violență, prin cuvânt. Iar violența verbală – o știe orice psiholog – naște violență fizică. Nu există niciun antidot față de așa ceva, azi. CNA e controlat politic dintotdeauna de PSD, iar PSD dintotdeauna se hrănește cu violență. A făcut-o din decembrie 89 încoace. Ce interes ar avea, așadar, să schimbe ceva? Populația, tot la îndemnul PSD, devine la rându-i tot mai violentă.

Are grijă partidul să o ațâțe, aruncând pe piață teme absolut inutile și fără niciun efect practic în viața omului de rând: Soroș, multinaționale, străini, familia tradițională, țară-colonie, refugiați, homosexuali, unguri și anti-maghiari. Oricare dintre aceste subiecte, dacă este folosit pentru a scoate ura din individ, poate rupe societatea în două. Așa cum făcea Ion Iliescu în anii 90, cu teroriștii și revoluționarii, minerii și țărăniști ”drogați și plini cu dolari”, ungurii și românii ”străini în țara lor”. Toate aceste trei teme aruncate atunci poporului ca să stoarcă ura din el s-au soldat cu victime. Morți. Răniți. Mutilați pe viață. Pentru ce? Cine a câștigat? Doar cei care au lansat mesaje violente în spațiul public. Astăzi, când România lui Dragnea&PSD ne readuce în epoca pumnului în gură, voci ale intelectualității românești cer închiderea surselor de violență. Adrian Papahagi, de pildă, vorbește de închiderea acelor televiziuni ce promovează stilul agresiv ce naște intoleranță în societate:

Am trăit toxicitatea confruntării cu uselişti/pesedişti şi tonomatele lor în studiourile tv. Dar nu credeam că aceştia vor ajunge până la violența fizică. Locul lui Palada este la închisoare, alături de alți energumeni, nu în prim-planul dezbaterii publice. Sper că acest lucru se va întâmpla cât de curând. Până atunci, televiziunile care întrețin ura şi violența în societate ar trebui închise. S-a ajuns prea departe: vedem bine că linşajul verbal este doar preambulul celui fizic.

Realitatea e că nimeni nu poate închide acele televiziuni. CNA nu o va face, așa cum spuneam. Și nici nu cred că trebuie. Sigur că e nevoie de măsuri drastice în audiovizual, ca violența să nu se transfere populației. Nicăieri în lume nu exista un asemenea dezmăț de ură la TV. Dar la noi nu există lege. Însă aceste televiziuni sunt cumva și un rău necesar. O oglindă a mentalului colectiv. Câtă vreme există atât de mult public dispus să consume limbaj agresiv, ele au un suport real puternic în societate. Dacă oamenii care se uită la acele posturi TV ar avea o minimă dorință de a nu se mai hrăni cu ură, ar renunța să le mai viziteze cu telecomanda. Dar nu se întâmplă asta. Mulți adoră stilul. Fără să realizeze ce semințe plantează în mintea și în sufletul lor, dar și mai departe de ei – în familie, pe scara blocului, în tramvai sau la ghișeu. Devin mici bombe purtătoare de violență și se autodetonează la cea mai mică sursă de conflict: copilul care nu ascultă de ei, vecinul care face și drege, călătorul de alături care îl atinge cu geanta, birocrata care nu se mișcă prea repede. Așa construiesc ei România pusă pe harță. Din care rezultă inclusiv pumni în gură la TV.

Nu televiziunile urii sunt cauza. Ele sunt doar efectul. Reflexia stării de spirit a unei însemnate părți a populației. Televiziunile nu fac decât să profite de slăbiciunile respectivilor. Le ”vând” marfa dorită de ei în fața televizorului. Sigur că există multe discuții, de etică profesională, deontologie jurnalistică, lege audiovizuală, CNA etc. etc. Sunt juste și cruciale, într-o democrație. Dar înainte de toate trebuie căutat focarul din sufletele oamenilor. Ei sunt singurii care îl pot stinge. Printr-o simplă apăsare de buton pe telecomandă. Ce ați prefera, să nu existe televiziuni violente, dar să existe popor violent? Ori să existe televiziuni violente și oameni simpli pașnici, mulți și foarte foarte mulți? Eu prefer a doua variantă.

Suntem condamnați să trăim alături de ura multora dintre semenii noștri. Ea are rădăcini adânci în ani și ani de istorie și produce tot ce vedem la TV sau în politică. Inclusiv pumni în gura unui senator. Palada e doar un executant al acelui telespectator care își dorea nespus un pumn în gura unui ”soroșist”. Dacă nu era Palada, era altul. Aruncați-l pe Palada unde vreți. Dar problema nu va dispărea. Omul cu telecomanda însetat de venin va crea imediat un alt Palada.

Leave a reply