sâmbătă, octombrie 1

PSD, PNL, UDMR şi USR – asigură securitatea energetică; AUR critică

Deputaţii PSD, PNL şi UDMR au susţinut, miercuri, în plen, proiectul legii offshore, menţionând că asigură securitatea energetică a României, în timp ce reprezentanţii AUR au criticat prevederile actului normativ.

Proiectul a fost adoptat cu 248 de voturi „pentru” şi 34 „împotrivă”.

 

Grupul PNL va vota această lege. Prin votarea acestei legi vom intra în normalitate. Este un lucru pe care ni-l dorim încă de la descoperirea acestui zăcământ. (…) Să respectăm investitorii indiferent de natura lor, iar statul român prin această lege a avut grijă să-şi ia partea”, a spus deputatul PNL Gheorghe Pecingină, la dezbaterile generale asupra proiectului, informează agerpres.

Deputatul USR Cristina Prună l-a criticat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmând că s-a întârziat cu acest proiect.

„Trădare de ţară a fost când a fost votată în 2018 legea offshore. Vă aduceţi aminte, domnule Ciolacu, când aţi votat această lege cu două mâini de bună ce era? Domnule Virgil Popescu vă aduceţi aminte că, atunci când aţi fost învestit în funcţia de ministru al Energiei în 2019, ne spuneaţi că este o prioritate modificarea legii offshore şi au trecut doi ani şi jumătate şi abia acum aţi venit cu aceste modificări. Ştiţi cum se numeşte lucrul acesta? Vă spun eu: slăbirea securităţii energetice a României şi creşterea dependenţei de gazele ruseşti, pentru că dumneavoastră aţi contribuit cu vârf şi îndesat la acest lucru şi la creşterea facturilor la gaze a românilor, până la urmă. Cu toate acestea, sper eu că această lege va debloca investiţiile”, a transmis Prună.

Potrivit deputatului PSD Radu Popa, proiectul asigură securitatea energetică a României.

„Vă propun ca acest campionat de populism să înceteze. Legea e bună, este perfectibilă, dar asigură securitatea energetică a României într-un context complicat. În Legea energiei la articolul 25 sunt sancţiuni pentru companiile care nu respectă contractul şi sancţiunile merg până la 10% din cifra de afaceri. În acest context, vă subliniez faptul că suntem în faţa unei legi care asigură securitate energetică a României, 20% din gazul pe care îl importăm vine din Rusia şi 10% din energia electrică vine din surse ruseşti via Ungaria. Să urmărim interesul românilor şi, de aceea, trebuie să susţinem această lege”, a explicat Popa.

Bende Sandor a transmis că UDMR va sprijini acest proiect, menţionând că este o lege importantă, în contextul actual complicat.

Deputatul AUR George Simion a criticat faptul că proiectul nu prevede şi sancţiuni.

„Gazele pe care le extragem din Marea Neagră vor fi tranzacţionate pe bursa de la Viena. (…) Cum explicaţi românilor faptul că niciun impozit nu va merge către statul român dacă preţul exploatărilor va fi sub 85 lei pe megawatt? Cum explicaţi că nu există sancţiuni pentru companiile care exploatează? (…) Investitorii au numai drepturi, nu sunt şi sancţiuni”, a susţinut el.

Leave a reply