Pentru că Marcel Ciolacu pare să nu fi înțeles nici până acum câteva pasase esențiale din Constituție, să-i amintim:
ARTICOLUL 103
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
De ce e important articolul 103, alineatul 1 din Constituție? Pentru că liderul PSD susține că el și colegii lui trebuie să primească puterea executivă, deoarece ”PSD a câștigat alegerile”.
Formula ”a câștigat alegerile” are sens doar într-o singură interpretare: cea în care, potrivit art. 103, alineatul 1, un partid poate forma o majoritate parlamentară care să voteze un prim-ministru și implicit Guvernul său. Adică, să adune 50% plus 1 din voturile parlamentarilor aleși pe 6 decembrie.
Are PSD majoritate, nu singur, ci cu alți aliați?
Păi să vedem: PSD singur are nici 30% din viitorul Parlament; cu cine se mai poate alia? AUR, așchia sa politic-naționalistă, a spus că nu vrea. Restul formează Dreapta: PNL, USRPLUS și UDMR, partide care, împreună, chiar adună peste 50% din viitorul Parlament și vor forma foarte probabil viitorul Cabinet.
Prin urmare, discursul populist și la limita bunului-simț al liderilor PSD Ciolacu, Dâncu, Grindeanu, cum că ”PSD a câștigat alegerile” nu are nicio bază reală.
Concret, PSD nu a câștigat nimic. Doar s-a clasat primul în clasamentul final al alegerilor, ceea ce nu înseamnă niciun câștig, ci doar un fapt fără NICIO relevanță practică în ecuația puterii.
De fapt, partea reală pentru PSD este că A PIERDUT ALEGERILE, de vreme ce nu va ajunge la putere, pentru că politica nu se face pentru a sta pe tușa Opoziției, ci pentru a avea acces la bani și la decizii.
Doar așa poți întoarce alegătorilor serviciul pe care ei ți l-au făcut, votându-te. Când ai rămas în afara Palatului Victoria, ți-ai cam semnat sentința.
Și adevărul e că, pentru PSD, de-abia acum începe coșmarul!
Jurnalistul Dan Tăpălagă explică, într-o analiză publicată pe G4Media, de ce PSD este, de fapt, un perdant al alegerilor.
”PSD a pierdut cel mai mare număr de voturi față de alegerile din 2016: aproape 1, 5 milioane, mai mult decât oricare alt partid. Liberalii au câștigat chiar câteva mii în plus față de acum patru ani, USRPLUS chiar 200 de mii. Una din explicațiile pierderii de altitudine este că pandemia a speriat mai ales electoratul rural, dar nu este singura.
Marcel Ciolacu și noua echipă de conducere au pierdut, totuși, ceva important: încrederea unei părți importante din propriul electorat. Pe de altă parte, a recâștigat încrederea socialiștilor europeni, care văd din nou în PSD un partid frecventabil, apropiat valorilor europene”, scrie Dan Tăpălagă.
De ce e important mesajul jurnalistului? Pentru că unii nu înțeleg nici acum că o analiză corectă înseamnă să compari mere cu mere, nu mere cu pere.
De aceea, greșesc nu doar cei de la PSD, ci și cei de la PNL sau USRPLUS care spun că ”au pierdut” alegerile din 6 decembrie. PNL a luat mai mult acum (25%) față de 2016 (20%), USRPLUS și-a dublat practic scorul.
De aceea, este de neînțeles de ce liderii acestor partide se comportă ca și când au fost tamponate de soartă, când de fapt, pentru ele, de-abia de acum încolo începe o nouă epocă; una în care nu vor mai avea adversar!
Singurul partid care a PIERDUT alegerile este PSD. Deoarece:
- A luat mai puțin în 2020 (30%) față de 2016 (45%)
- Nu e în stare să adune o majoritate parlamentară
Ca să ducem mai departe analiza colegului Dan Tăpălagă, vom spune de ce pentru PSD, de abia de acum încolo, începe coșmarul. Iată câteva motive:
- Lăsat în afara banului public, PSD rămâne fără ”seva” lui fundamentală: bugetul cate să dreneze bani spre baroni după modelul TelDrum
- Fiind la coada listei de priorități, primarii PSD vor fi nevoiți să plece la PNL și USRPLUS, altfel nu vor putea schimba în bine viața localităților lor
- Rămași fără primari și consilieri, liderii PSD se vor afla într-o poziție foarte slabă la următoarele alegeri, unde e de așteptat să-și înjumătățească scorul, dacă nu chiar mai rău
- DNA nu va mai fi blocat ca în vremea lui Tudorel Toader și Florin Iordache, iar anchetele penale vor demola și mai mult aparatul PSD
- Bugetarii – cei care votează tradițional cu PSD, pentru că acest partid a pompat în ei 30 de ani și inclusiv în alegerile din 6 decembrie s-a văzut ajutorul lor – vor avea de ales: dacă vor continua să facă jocuri politice, vor zbura din sistem; dacă își văd de treaba, vor avea numai de câștigat. Prin urmare, și acest pilon puternic al PSD nu va mai fi la fel peste 4 ani.
- Apropo de cozile de topor ale PSD din tot aparatul bugetar, PNL și USRPLUS trebuie să joace foarte dur aici și să-i identifice pe ”agenții” PSD din sistem, care în loc să fie la dispoziția cetățenilor au preferat să-și folosească ilegal poziția pentru a ajuta PSD, prin adevărate rețele de suport electoral, și pentru a face afaceri de partid care au întors bani la PSD. Odată depistați acești trădători ai contribuabilului, ei trebuie fie dați pe mâna justiției, fie eliminați din aparatul de stat. Altfel, PSD va avea un spion puternic în interior
- PNL și USRPLUS vor ”cumpăra” la bucată parlamentari PSD, cu funcții și promisiuni, pentru a întări majoritatea parlamentară, ceea ce va șubrezi și mai mult PSD
Acestea sunt doar câteva motive pentru care PSD ar trebui să privească la viitor nu cu mândrie, ci cu mânie. Soarta arată sumbru în acest moment pentru partidul care a dominat România vreo 25 de ani din ultimii 30. PSD este urmașul PCR și din câte se pare, după 6 decembrie încolo, el va intra într-un proces de moarte lentă.
Abia acum se poate spune că s-a împlinit profeția lui Brucan, dar nu la 20 de ani, ci la 30 de ani de libertate. Ce n-a spus fostul lider comunist e că România a învățat democrația la un preț foarte scump, din cauza PSD, dar va deveni democrație consolidată fără a mai avea nevoie de acest partid pe viitor.
Sigur, cu condiția ca PNL și USRPLUS să fie unite și de acest obiectiv al reparației istorice, dar și de cel al modernizării României. Dacă n-o vor face și vor continua certurile dinaintea alegerilor, care au dezamăgit votanți ai Dreptei ce n-au mai ieșit la urne, atunci PSD mai are o șansă. Însă și aceea foarte mică.
[…] PSD, kaput! De ce s-a împlinit profeția lui Brucan pe 6 decembrie […]
[…] PSD, kaput! De ce s-a împlinit profeția lui Brucan pe 6 decembrie […]