ALEGERI. Propunerea lui Cristian Diaconescu pentru salvarea Sănătății. ”Clasa politică ar trebui să-și ceară scuze”

1
3711

De fiecare dată când în România apare o tragedie, toată lumea caută să dea vina pe toată lumea, scandalul durează zile în șir, hărmălaia cuprinde toată țara, dar după ce apare următorul scandal totul se uită și situația rămâne în linii mari la fel ca înainte.

Politicienii, mai ales în campania electorală, încearcă fie să profite de un ca tragic precum cel de la Piatra Neamț (opoziția), fie să nu deconteze prea multe pierdere (cei aflați la putere).

Puțini sunt cei care vin cu idei constructive, iar Cristian Diaconescu este unul dintre ei.

Fost ministru de Externe și ministru al Justiție, Diaconescu știe că nimic nu se schimbă peste noapte și că uneori nici măcar nu se poate schimba ceva fără sprijin din afară.

Sistemul sanitar este un exemplu. Fără o resetare totală și o reconstruire a sistemului, tragediile vor apărea mereu. Pomparea de bani nu ajută. Bugetul Sănătății a crescut masiv în ultimii 10 ani, dar cu toate acestea nu sunt spitale, aparatură, dotări și mecanisme performante. Pacientul e foarte expus în continuare, șpaga rezistă pe cai mari, drenarea de bani prin afaceri tip HexiPharma continuă.

Cristian Diaconescu, prim-vicepreşedinte al PMP şi candidat la Senat, s-a pronunţat marţi pentru un audit independent al sistemului sanitar din România, pe baza căruia să se treacă la un program rapid de redresare a problemelor cu care se confruntă sistemul.

„O reformă a sistemului sanitar este un proces lung, presupune nu numai voinţă politică, dar şi un anume tip de investiţie. Din acest punct de vedere, astăzi, într-un moment de criză, trebuie adoptate măsuri şi luate decizii care să se aplice foarte rapid: un audit independent al sistemului sanitar din România”, a precizat Diaconescu marţi, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că acest audit ar trebui făcut cu sprijin internaţional, pe baza căruia să se contureze un program de redresare.

„Nu trebuie să evităm inclusiv sprijin internaţional din acest punct de vedere. Am ajuns la un nivel de neîncredere atât de mare încât avem senzaţia că Parchetul şi Justiţia sunt instituţiile care ar trebui să găsească răspunsuri în legătură cu ceea ce se întâmplă în sistemul sanitar. Nu aşa este normal. Deci audit independent, profesionişti români, profesionişti din alte ţări, capabili să ne spună unde stăm. Sigur, sunt situaţii pe care le cunoaştem, dar un anume program de redresare a acestor situaţii rapid este necesar”, a afirmat Diaconescu.

În context, acesta a menţionat că reforma sistemului sanitar, „în mod necesar, este un domeniu care de foarte mult timp ar fi trebuit să fie abordat altfel”.

„Probabil clasa politică ar trebui să-şi ceară scuze cu umilinţă pentru modul în care s-a făcut că gestionează elemente fundamentale din acest sistem. Este în egală măsură important să discutăm despre chestiuni de organizare, de achiziţii, de numire. Medicii îşi fac datoria, personalul medical în egală măsură. Trebuie să le mulţumim cu tot respectul pentru dedicaţia şi profesionalismul lor”, a subliniat Cristian Diaconescu.

”Poate discutăm şi cinstit acest subiect. Aici este vorba de voinţă politică”

Potrivit lui Diaconescu, este nevoie de voinţă politică pentru a schimba acest mod de acţiune, altfel se va perpetua un sistem care „va produce tragedii”.

„Discutăm foarte mult despre medici. După părerea mea, ar trebui să discutăm numai de bine despre medici. Pe de altă parte, sunt instituţii – în legătură, de exemplu, cu Casa de Asigurări de Sănătate nu există nicio discuţie publică. Sunt oameni foarte puternici în sistem care creează putere politică la nivel local, uneori zone de presă la nivel local. Poate găsim momentul să discutăm şi cinstit acest subiect. Aici este vorba de voinţă politică. Fie se schimbă acest mod de a te referi la sănătatea românilor, fie vom continua să perpetuăm un sistem care mai devreme sau mai târziu va produce tragedii, aşa cum s-au întâmplat până acum în România”, a afirmat Cristian Diaconescu.

El a subliniat că niciun politician nu este „exonerat de răspundere” din această perspectivă.

Nimeni din politică nu e exonerat de răspundere din această perspectivă. Este mult mai interesant să numeşti oameni care să se ocupe de zone economice în diverse judeţe, pentru că industria la nivelul judeţului respectiv nu mai beneficiază de mari investiţii de stat şi atunci resursa bugetară unde se îndreaptă – spre spitalul judeţean. Deci, spitalul judeţean devine ţintă din foarte multe puncte de vedere”, a explicat liderul PMP.

Diaconescu a avansat ideea adoptării unui management privat în sistemul de sănătate.

„Ar trebui să se gândească cei care decid, de ce nu, la un management privat în sistemul de sănătate. Da, este vorba de bani publici, fără îndoială, dar, aşa cum unele agenţii precum TAROM-ul pot avea în vedere (…) şi un anume tip de management, nu neapărat desemnat de la stat, poate acesta ar fi o soluţie. Pe termen scurt, avem nevoie de soluţii, pentru că mor oameni şi un om care moare din cauza modului de organizare a sistemului este prea mult”, a susţinut el.

„Poate ar trebui să cunoaştem o listă cu directorii şi managerii din spitale, măcar la unităţile spitaliceşti cu peste 400 de paturi. (…). Ştiţi foarte bine, concursuri făcute cu un om pe post pentru a legitima, de altfel, o numire politică. Nu este absolut nicio noutate. Ştim că aşa merg lucrurile, cu ghilimelele de rigoare, atunci când autoritatea politică hotărăşte, fie la nivel local, fie la nivel central, în ceea ce priveşte sistemul de sănătate”, a susţinut Diaconescu, în conferinţa de presă susținută azi.

———————————————————————————————————————

– Comandat de: Partidul MIȘCAREA POPULARĂ (P.M.P.) – Filiala București

– Executat de: Macondo Gabo Press S.R.L. – Portal: Lumealibera.ro

– C.U.I. mandatar financiar: 11200012

VEZI ŞI:

”Domnilor Arsene și Micu, să vă uitați în ochii copiilor și fraților celor care au pierit în explozie!”

VIDEO. ”Ai 10 secunde să scoți toți banii. Dacă faci un pas greșit, te tai!”. Jaf ca-n filme, lângă Poliție.

Clotilde Armand taie în carne vie: ”rade” șefii de la ADP, Poliție și Investiții din Sectorul 1 puși de ex-primarul PSD

Leave a reply