marți, octombrie 26

Propunere-șoc: Merkel cere închiderea tuturor stațiunilor de schi din Europa, pentru stoparea pandemie

0
505

Cancelarul Angela Merkel a propus să dea o lovitură neașteptată în lupta împotriva coronavirusului și va cere UE să închidă toate stațiunile de schi europene pentru a evita călătoriile și sursele de contagiune, precum s-a întâmplat în primele săptămâni ale pandemiei în Alpii austrieci.

“Sezonul de schi se apropie și trebuie să anticipăm. Nu putem permite contactele și călătoriile care nu sunt necesare atunci când Germania și alți colegi europeni luptă încă împotriva celui de-al doilea val al Covid-19”, a declarat cancelarul într-o apariție parlamentară menită să explice acordul a ajuns ieri cu șefii landurilor (regiunile Germaniei), pentru a face față situației fiecăruia până la sărbătorile de Crăciun.


Merkel a anunțat că va încerca să obțină un vot unanim din partea UE cu privire la propunerea sa de a închide stațiile, deși a recunoscut că „va fi complicat” și presupune că Austria se va opune, potrivit presei germane.

A făcut deja. “Ne opunem acestei idei, dar dacă UE dorește să închidă stațiunile de schi va trebui să plătească pentru aceasta”, a declarat ministrul austriac de finanțe, Gernot Blümen. Potrivit calculelor sale, închiderea pârtiilor din Austria ar însemna pierderea a 2 miliarde de euro.

Merkel are a priori sprijinul Italiei și Franței. Premierul Giuseppe Conte a declarat ieri că „prevenirea călătoriilor în Uniunea Europeană este exclusă”, dar a anunțat că toți călătorii care se întorc din vacanță în străinătate trebuie să fie supuși unui test PCR și să fie în carantină.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat deja că stațiile franceze nu se vor deschide până anul viitor, lucru criticat de sectorul turistic.

“Președintele a luat o decizie oarecum pripită și foarte dăunătoare pentru economia Alpilor”, a declarat Jean-Luc Boch, președintele Asociației Naționale a Stațiunilor Montane (ANMSM).

Premierul, Jean Castex, a răspuns cu ironie că „toată lumea va putea urca pe frumoșii noștri munți pentru a respira aer proaspăt sau pentru a cumpăra suveniruri în magazine”, deși intalațiile de urcare nu va funcționa, pârtiile vor fi închise și nu va mai fi loc de o gustare, deoarece barurile și restaurantele vor fi închise.

Propunerea lui Merkel, deși coerentă, dacă una dintre prioritățile de a contracara pandemia este evitarea deplasărilor, va fi o lovitură economică severă pentru regiunile care trăiesc din turism și sporturi de iarnă.

Cu toate acestea, era o realitate faptul că principalele surse de răspândire a pandemiei la începutul anului în nordul Europei erau stațiunile de schi și, în primul rând, cele din Ischgl, în Austria.

Norvegia, Danemarca, Islanda și Germania au urmărit până la jumătate de milion de infecții legate de acest oraș, care ulterior, ca și alte zone ale Tirolului, a fost izolat și populația sa carantinată.

Leave a reply