Proiect pentru prevenirea violenței asupra tinerelor

0
454

Poliţia Română, împreună cu World Vision România și Alka Group, continuă programul prin care adolescentele din mediul rural învață cum să se apere de abuzurile sexuale și de alte forme de violență împotriva femeilor.

Unu din zece adolescenți din comunitățile vulnerabile crede că insistența unui partener de a întreține relații sexuale, chiar dacă celălalt nu vrea, nu este o formă de abuz sexual sau este doar într-o mică măsură, conform unui sondaj realizat de World Vision România la începutul lunii octombrie.

Totodată, 15% dintre adolescenții respondenți spun că au fost implicați în relații de cuplu în care partenerii îi făceau să simtă că nu sunt suficient de buni. De Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, este anunțată desfășurarea pentru încă un an a proiectului „Tinerele din mediul rural, agenți ai schimbării”.

Printre obiectivele proiectului se află creșterea stimei de sine și autonomia adolescentelor în relațiile de cuplu, precum și combaterea violenței asupra acestora.

Sondajul s-a realizat în rândul a 700 de adolescenți, dintre care 65% sunt fete, iar 70% sunt din mediul rural, restul fiind din orașe mici. Aceeași cercetare arată că 25% dintre adolescenții respondenți consideră că nu este agresor (sau este doar într-o mică măsură) cel care verifică zilnic telefonul partenerului său, informează stiritvr.

Aproximativ 11% dintre tineri/ tinere spun că au fost în relații de cuplu în care partenerii încercau să le controleze orice decizie;

  • 10 % au avut parteneri care țipau la ei;
  • 6% au avut parteneri care insistau să aibă contact sexual cu ei, deși nu voiau;
  • 3,5% dintre adolescenții chestionați spun că au fost loviți de parteneri în relațiile trecute;
  • 96% consideră că cineva care își lovește partenerul este agresor.

50 de adolescente de la sate învață să se apere de violență și să-și găsească drumul în carieră

În acest context, World Vision România va continua proiectul „Tinerele din mediul rural, agenți ai schimbării” lansat împreună cu Alka Group ca proiect pilot în anul școlar anterior, pe 25 noiembrie – cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor.

Proiectul face parte din programul Vreau în clasa a 9-a și are ca principal scop creșterea încrederii în sine a adolescentelor, cât și încurajarea acestora să devină activiste pentru drepturile fetelor și femeilor în comunitățile lor.

Astfel, 50 de eleve din 15 comunități rurale, din județul Ialomița, vor învăța despre drepturile lor și despre prevenirea și recunoașterea violenței în familie și în cuplu. Practic, adolescentele vor afla cum să recunoască semnele unui abuz, inclusiv psihologic și cum pot preveni sau ieși dintr-o relație violentă.

De asemenea, tinerele vor participa la mai multe activități:

  •  consiliere psihologică;
  • ateliere despre autocunoaștere – dezvoltare personală;
  • ateliere despre drepturile copilului;
  • orientare vocațională;
  •  sesiuni de mentorat 1-1 cu specialiști din diverse domenii de pe piața muncii;
  • meditații online pentru materiile la care susțin Bacalaureatul sau alte examene.

Sesiunile sunt susţinute de specialişti în relaţii sociale, asistenţi sociali, psihologi, reprezentanţi ai mai multor asociaţii specializate în promovarea, respectarea şi apărarea drepturilor femeilor, cât şi de experţi din cadrul Poliţiei Române şi Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.

În anul școlar anterior, cele 50 de adolescente care au făcut parte din acest proiect au participat la 376 de sesiuni de consiliere, 169 de sesiuni de meditații și 151 de sesiuni de mentorat.

88% dintre adolescente au avut o stare psihică mai bună după ce au participat la program

Înainte de derularea proiectului, 74% dintre fete spuneau că sunt nemulțumite de sine (de anumite trăsături personale, își doreau să fie diferite de ceea ce sunt). În același timp, 78% dintre fete aveau un nivel scăzut de autonomie, fiind extrem de preocupate că ar putea fi judecate de ceilalți.

După participarea la activitățile din program, 88% dintre adolescente au înregistrat o creștere a stării de bine.

„Rezultatele pe care le-am obținut anul trecut prin acest proiect, dar și datele îngrijorătoare pe care continuăm să le vedem în comunitățile cele mai vulnerabile ne-au determinat să continuăm pentru cel puțin încă un an aceste activități. Este important că tinerii și copiii să recunoască toate formele de violență. Este important ca adolescentele să-și poată da seama dacă se află în relații abuzive și să primească consilierea necesară pentru a putea ieși din acele relații. Tinerii au nevoie să știe ce trebuie să facă pentru a preveni să fie victime sau agresori”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

„Primul pas spre o viață fără abuzuri este conștientizarea formelor de violență între parteneri și depistarea precoce a acestora. Odată ce tinerii vor cunoște ce nu este normal să se întâmple într-o relație sau familie se vor apăra, vor cere ajutor, vor ieși din impas. Polițiștii vor participa la sesiunile de informare și vor transmite recomandări antivictimizare și antiinfracționale, vor explica legislația în domeniu și pașii pe care trebuie să îi urmeze o victimă, pentru a se proteja.” , a declarat comisar-șef de poliție Stănică Sorin – Directorul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Leave a reply