Proiect digital la Senat; Gorghiu: „Cetăţenii să acceseze informaţiile într-o logică digitală accesibilă”

0
161

Proiectul finanţat din fonduri europene pentru creşterea capacităţii instituţionale a Senatului, derulat până în decembrie 2023, are drept scop accesarea de către cetăţeni a informaţiilor „într-o logică digitală accesibilă”, a afirmat preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.

Este primul proiect digital derulat de Senat, obiectivul acestui proiect fiind acela de a transforma Senatul într-o instituţie modernă care să valorifice soluţiile digitale. Îmi amintesc de caznele prin care am trecut în perioada de pandemie (…) când era imposibil să generezi sau să derulezi orice activitate parlamentară prin mijloace digitale – depunerea iniţiativelor legislative, întrebări, interpelări.

Nu se putea lucra de acasă. (…) Vă mărturisesc onest că am simţit frica de schimbare, reticenţă, rezervă în rândurile celor din instituţie şi probabil am agresat puţin ideea de schimbare a unor mentalităţi cu care şi astăzi lucrăm în instituţiile publice„, a spus, marţi, Gorghiu, la prezentarea proiectului.

Ea a amintit că modificarea Regulamentului Senatului astfel încât iniţiativele legislative să poată fi depuse online a avut loc în februarie 2021.

Acea perioadă o putem denumi perioada romantică a digitalizării Senatului. Sunt unul din fanii digitalizării instituţiei noastre şi avem astăzi un proiect de anvergură. (…) Ca efemer şef al Senatului sunt foarte mândră că s-a întâmplat acest lucru în mandatul meu. (…) Există o multitudine de noi opţiuni dincolo de aceste soluţii informatice cotidiene precum sisteme de vot electronic sau transmiterea electronică a proiectelor de lege sau a altor documente. (…)

Implementarea soluţiilor informatice inovative va însemna mai puţină birocraţie, o activitate parlamentară mai receptivă faţă de publicul larg. Acest proiect va fi sper doar o etapă din era digitală a instituţiei noastre. (…) Nu mai este doar un slogan, nu mai este doar o frază care rămâne fără conţinut faptul că fără digitalizare o reformă şi o modernizare statului şi a modului în care funcţionează instituţiile sale nu se va putea realiza”, a adăugat Gorghiu.

Proiectul, intitulat „Soluţii digitale pentru creşterea capacităţii administrative a Senatului României”, cofinanţat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, are o durată de 11 luni (30 ianuarie – 30 decembrie 2023) şi o valoare de 12.383.535,50 lei, din care 10.400.171,44 lei valoare nerambursabilă.

Grupul ţintă include un număr de 270 de angajaţi ai Senatului cu funcţii de conducere şi execuţie, proiectul vizând formarea evaluarea şi certificarea competenţelor dobândite prin activităţile specifice derulate.

Proiectul prevede eficientizarea activităţii din structurile organizatorice ale serviciilor Senatului României prin implementarea unor soluţii informatice inovative, în vederea simplificării furnizării serviciilor către beneficiari. Acţiunile proiectului vor avea un impact semnificativ asupra reducerii birocraţiei pentru cetăţeni.

Obiectivele vizează optimizarea şi simplificarea proceselor operaţionale pentru reducerea cu cel puţin 20% a duratei pentru parcurgerea procedurilor administrative aferente serviciilor publice furnizate cetăţenilor, prin digitalizarea fluxurilor de lucru din cadrul instituţiei; îmbunătăţirea abilităţilor şi cunoştinţelor personalului Senatului pentru întelegerea abordării pe procese şi implementarea măsurilor de simplificare implementate prin proiect precum şi utilizarea sistemelor informatice realizate; soluţiile informatice moderne pentru adaptarea procedurilor interne de lucru, digitalizarea arhivei, dezvoltarea şi corelarea bazelor de date privind procesul legislativ; îmbunătăţirea accesului cetăţenilor la şedinţele publice ale Senatului, participarea la consultările publice pentru procesul legislativ, îmbunătăţirea imaginii publice a Senatului României.

Leave a reply