miercuri, septembrie 27

Proiect de 250 de milioane euro pentru digitalizarea Fiscului

0
378

Guvernul a demarat discuțiile cu marii producători globali de soft pentru a accelera digitalizarea Agenției Naționale de Administrae Fiscală (ANAF), potrivit unui memorandum discutat în secțiunea de acte secrete a executivului.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a confirmat pentru Economedia și g4media că e vorba despre un program care vizează ”digitalizarea accelerată, mai rapidă decât prevede PNRR, iar scopul e să construim sisteme în beneficiul contribuabililor, astfel încât aceștia să nu se mai lovească zilnic de ANAF”.

Potrivit informațiilor Economedia, bugetul total al sistemelor digitale ce trebuie construite este de 250 de milioane de euro. Ministerul Finanțelor a transmis către principalii furnizori de soluții IT cereri de prezentare a unor soluții deja verificate în alte state membre UE, iar planul guvernului este ca până în 2023 aceste sisteme să intre deja în funcțiune.

  • Important: sistemele ce vor fi achiziționate de ANAF vor fi interoperabile între ele, dar și cu datele bancare, cu sistemul BVB, cu sistemele informatice ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), cadastru, și evidența populației.

Care sunt principalii furnizori cu care Ministerul Finanțelor a început discuțiile: Microsoft, SAP, SAS, Oracle, Amazon, Google și IBM.

Ce sisteme vrea Ministerul Finanțelor să digitalizeze:

  1. factura business to business (B2B) și factura business to government (B2G)
  2. Spaţiul Privat Virtual
  3. Fișierul Standard de Control Fiscal (SAF-T)
  4. Sistemul electronic integrat RO e-Transport de monitorizare a transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat
  5. globalizarea veniturilor
  6. vama digitală
  7. TVA

La acestea se adaugă alte trei sisteme ce vor fi utilizate la construcția bugetului general și urmărirea cheltuielilor din bugetele instituțiilor publice, potrivit informațiilor Economedia.

Leave a reply