Profesorul român din SUA, care a ajutat câştigarea premiului Nobel pentru Medicină pe 2019, despre ce desparte Harvard de şcoala românească

1
534

Dacă România reuşeste să iasă din zodia imposturii politice şi a incompetenţei sub care a trăit vreme de aproape 30 de ani după Revoluţie, are şansa de a le întinde o mână tuturor acelor oameni de succes, din diverse domenii, care au fost nevoiţi să ia calea străinătăţii pentru a-şi împlini visurile profesionale.

Unul dintre ei este Mircea Ivan, în prezent, profesor la Universitatea Indiana din SUA (Departamentul de Medicină, Microbiologie şi Imunologie), al cărui nume are o implicare majoră în câştigarea Premiului Nobel pentru Medicină pe 2019.

O lucrare a românului a contribuit la premiul obţinut anul acesta de Gregg L. Semenza, Peter J.Ratcliffe şi William G.Kaelin Jr., care au făcut o descoperire privind ”modul în care celulele percep şi se adaptează diferenţelor de nivel al oxigenului din mediu”.

Un nou medicament anti-anemie?

Dar în ce-a constat contribuţia românului. Explică însuşi profesorul Mircea Ivan:

„Pe scurt, descoperirea noastră a fost o modificare chimică neaşteptată care se petrece la nivelul unei proteine numite HIF. Mai precis, această modificare constă în adăugarea unui grup numit hydroxyl (-OH) pe un aminoacid numit prolina din cadrul proteinei HIF, datorită activităţii unei enzime numite HIF-Prolyl Hydroxylase. HIF este prescurtarea pentru Hypoxia-Inducible Factor, o proteină desoperită de unul din cei trei Nobelişti, profesorul Gregg Semenza”, afirmă Ivan, care anunţă inclusiv o primă consecinţă practică a cercetărilor sale: un medicament revoluţionar împotriva anemiei.

„După descoperirea noastră, a devenit tot mai clar cât de important este acest mecanism viaţă, aşa cum dovedeste şi faptul că este conservat între om şi cele mai simple organisme multicelulare, deci există de peste 500 de milioane de ani. Un alt aspect interesant al descoperirii este că are un aspect aplicativ, care va deveni tot mai vizibil în anii care urmează. Împreună cu profesorul Kaelin, sunt autorul unui patent care a stat la baza unei clase noi de medicamente pentru tratementul anemiei, care se pregăteşte să intre pe piaţă”, mai spune Mircea Ivan.

Salvaţi învăţământul medical românesc! Cum? Cu bani

Profesorul român a vorbit şi despre diferenţele dintre şcoala de medicină românească, una din care provine el însuşi ca absolvent de Medicină, şi cele consacrate, din lumea occidentală, cum ar fi Universiatea Harvard, al cărei profesor este în prezent.

Redăm mai jos câteva dintre principalele sale declaraţii extrase din interviul acordat de distinsul specialist al Universităţii Indiana agenţiei Mediafax.

Observaţiile profesorului Mircea Ivan despre şcoala românească

  • „Sunt mulţi români care au absolvit facultăţile mari de medicină din România, mai ales Bucureşti şi Cluj, şi au ajuns foarte bine în domeniul lor în US sau Europa. Deci din acest punct de vedere s-ar putea aprecia pozitiv educaţia pe care am primit-o. Totuşi, sunt şi alte aspecte. Cel puţin pe vremea mea, Medicina capta unii din cei mai buni absolvenţi de liceu, deci un sceptic ar putea să spună că şcoala de medicină nu a reuşit să îi strice şi că, de fapt, aceştia au crescut mai degrabă în pofida sistemului, decât datorită lui”.
  • „E clar că sunt cadre didactice foarte bune la UMF (Universitatea de Medicină şi Farmacie), în Bucureşti, dar nu pot să nu observ că sistemul de învăţământ medical are multe aspecte învechite, nu în ultimul rând datorită lipsei de finanţare”
  • „Harvard Medical School are finanţare de multe miliarde de dolari şi nu admite anual peste 300 de studenţi medicinişti. La Bucureşti, am înţeles că sunt peste 1.000… Ce vreau să spun este că învăţământ medical de vârf, fără finanţare, este greu de imaginat în secolul XXI”

1 comment

Leave a reply