Profesori universitari ajunşi miliardari din „pariul” pe vaccinul anticoronavirus
Moderna, o companie americană care a dezvoltat un vaccin ce a demonstrat eficacitate în primul său studiu uman, câștigă valoare de piață într-un ritm rapid, ceea ce crește potențialul financiar al fondatorilor și managerilor, anunţă Bloomberg.
Acțiunile Moderna au crescut cu peste 300% în acest an, ceea ce deschide o fereastră pentru investitori să își vândă acțiunile cu profituri uriașe și să devină milionari, inclusiv mai mulți profesori universitari care au pariat pe această companie, încă de la începuturile ei.
Fondată în 2010, compania, care este listată pe Nasdaq, a fost lansată public în decembrie 2018 la 23 de dolari pe acțiune, iar astăzi cotarea a ajuns la aproximativ 80 de dolari pe acțiune.
Astfel, Bob Langer, profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT), se poate alătura în scurt timp clubului de miliardari deja creat de companie. Ponderea sa de 3,2% în companie depășea marți 930 milioane de dolari, adică aproximativ 850 milioane de euro.
Langer, unul dintre cei mai importanți oameni din lumea biotehnologiei americane, are peste 1.360 de brevete depuse, care au fost licențiate sau sublicențate la peste 400 de firme de biotehnologie, farmaceutice, chimice și medicale, potrivit biografiei sale la MIT.
Langer se alătură lui Stéphane Bancel, CEO din 2011, care deține acțiuni în valoare de 2,45 miliarde de dolari – 2,234 miliarde de euro la nivelurile acestei zile de marți, și lui Timothy Springer, în vârstă de 72 de ani, profesor de medicină la Universitatea Harvard, care a investit 5 milioane de dolari când Moderna a ieșit pe piață și are astăzi acțiuni în valoare de 1,38 miliarde de dolari – 1,26 miliarde de euro – conform datelor oferite de Bloomberg.
Springer este unul dintre cei mai bogați academicieni din Statele Unite și știe deja cum să-și valorifice interesele sale în companiile din sector. În 1999, a încasat în jur de 100 de milioane de euro când a desfășurat prima sa investiție majoră, achiziționată de compania farmaceutică Millennium. El susține că nu vrea să se laude sau să atragă atenția. „Prietenii mei sunt academicieni”, şi-a justificat el discreţia, într-un interviu în 2018 citat de La Vanguardia.
Un caz separat este cel al regizorului, Noubar Afeyan, care este fondatorul Flagship Pioneering, compania-incubator care a fondat Moderna și care are astăzi 11% din companie, cu o valoare de 3,27 miliarde dolari, adică 2,98 miliarde de euro.
Afeyan este absolvent de MIT și a fost conferenţiar atât la MIT, cât și la Harvard. De când Flagship a fost fondată, compania a promovat aproximativ 40 de start-up-uri științifice și tehnologice.
Al doilea cel mai mare investitor corporatist este gigantul farmaceutic AstraZeneca, cu 6,9%, după ce a intrat în acționariat în 2016, investind 140 de milioane de dolari.
Printre partenerii Moderna se numără compania germană Merck și Fundația Bill şi Melinda Gates, unul dintre cei mai mari investitori în proiecte pentru eradicarea bolilor pe planetă.