marți, octombrie 3

Produsele din tutun încălzit aromatizate, interzise în UE

0
397

Comisia Europeană a salutat intrarea în vigoare, în data de 23 noiembrie, a interdicției privind produsele din tutun încălzit aromatizate.

„Aceasta răspunde creșterii semnificative a vânzărilor de astfel de produse din tutun în întreaga UE. Interdicția va contribui la atingerea obiectivului de a crea o „generație fără tutun” stabilit în Planul european de combatere a cancerului, care își propune ca mai puțin de 5% din populație să mai utilizeze tutun până în 2040.”, arată reprezentanții CE într-un comunicat, citat de adevarul.

Tutunul cauzează 90% din cancerele pulmonare. Este esențial să se adopte o poziție fermă pentru a se reduce consumul de tutun, cu atât mai mult cu cât asistăm la introducerea continuă pe piață a unor noi produse. Datorită interdicției, cetățenii noștri, și în special tinerii, vor fi mai bine protejați de efectele dăunătoare ale acestor produse, ceea ce ne aduce cu un pas mai aproape de o generație fără tutun”, a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.

Statele membre au acum la dispoziție opt luni pentru a transpune directiva delegată în legislația lor națională.

Noile norme vor deveni pe deplin aplicabile începând cu 23 octombrie 2023, după încheierea unei perioade de tranziție de trei luni în care să se poată epuiza stocul existent de produse din tutun încălzit aromatizate.

Conform datelor CE, consumul de tutun este cel mai mare risc de sănătate care poate fi evitat și cea mai importantă cauză de deces prematur în UE, responsabil pentru aproape 700.000 de decese în fiecare an. Aproximativ 50% dintre fumători mor prematur (în medie cu 14 ani mai devreme).

În ciuda progreselor considerabile înregistrate în ultimii ani, numărul fumătorilor în UE este încă ridicat – 26% din populația totală și 29% dintre tinerii europeni cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani fumează.

Pentru a aborda această situație, Uniunea Europeană și guvernele naționale au luat diferite măsuri de control al tutunului sub formă de legislație, recomandări și campanii de informare.

Leave a reply