duminică, martie 26

De ce se reinfectează cei care au avut coronavirusul și au scăpat de el

0
784

Cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong au raportat primul caz de reinfectare cu noul coronavirus al unui pacient tânăr, la patru luni și jumătate de la momentul în care a fost confirmat prima oară, relatează BBC, citat de digi24.

Folosind secvențierea genomică, cercetătorii au descoperit că la a doua infectare, virusul este „în mod clar diferit” și că nu este vorba de o simplă continuare a infectării precedente sau o reapariție a ei.

Cercetătorii au până acum dovezi că persoanele infectate care se vindecă dezvoltă imunitate, iar acest lucru îi protejează împotriva unei eventuale reinfectări. Nu este, însă, foarte clar cât de mult durează această imunitate sau cât de puternică este ea.

Alte coronavirusuri, precum cel care produce răceala banală, au capacitate de reinfectare, așa că nu este neapărat surprinzător faptul că noul coronavirus poate să reinfecteze oameni.

Organizația Mondială a Sănătății spune, însă, că este important să nu derivăm concluzii pe baza unui singur caz din 23 de milioane în toată lumea. Lucrarea academică în care este detaliat cazul nu a fost încă publicată, iar unele aspecte ale lui nu sunt încă clarificate.

S-ar părea, însă, că persoana reinfectată nu a avut simptome la a doua infectare, iar infecția a fost detectată la teste screening de aeroport, fapt ce ar putea să sugereze că persoana nu se simțea rău. Studii mai generale asupra populației trebuie realizate pentru a putea deriva concluzii clare asupra posibilității reinfectării cu Covid-19.

Cazuri de reinfectare, și în Europa

Doi pacienți, unul din Olanda și celălalt din Belgia, au fost descoperiți ca fiind reinfectați cu noul coronavirus. Informațiile privind cei doi pacienți vin de la doi experți virusologi, Marion Koopmans, din Olanda și Marc van Ranst, din Belgia, relatează Reuters, citat de Agerpres

Conform lui Marion Koopmans pacientul olandez este o persoană în vârstă care avea și sistemul imunitar slăbit. De cealaltă parte, pacientul belgian a prezentat simptome ușoare, „însă acest caz nu este o veste bună”, spune Marc van Ranst, specialistul belgian. Cazurile unor persoane care au fost bolnave vreme îndelungată din cauza virusului, apoi boala lor a cunoscut o nouă intensificare, sunt mai bine cunoscute, a mai spus el.

Anticorpii dezvoltaţi de pacientul belgian în timpul primei sale expuneri la noul coronavirus nu au fost suficienţi pentru a preveni o a doua infectare a organismului său, cauzată de o variantă uşor diferită a virusului, iar deocamdată nu este foarte clar dacă astfel de cazuri sunt rare sau dacă există „mulţi alţi oameni care trec printr-o reinfectare după şase sau şapte luni”, a mai precizat van Ranst.

Aceste cazuri de reinfectare, precum cel al pacientului din Hong Kong, al celui din Olanda şi al celui din Belgia, necesită testări genetice ale virusului atât în prima fază a infecţiei, cât şi în cea de-a doua, pentru ca medicii să poată vedea dacă între cele două tulpini virale există uşoare diferenţe.

Specialiștii spun că se așteptau la astfel de cazuri de reinfectare: „Faptul că a apărut un caz de reinfectare nu mă sperie. Trebuie să vedem dacă acest lucru se întâmplă des”, a explicat specialista olandeză.

VEZI ŞI:

O mască pe bază de ultraviolete care elimină coronavirusul în timp ce respirăm

Fondatorul antivirusului McAfee, reținut pentru că și-a pus chiloți tanga în loc de mască anti-COVID

Leave a reply