Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri, prima reacție la greva din educație, aflată în cea de a treia zi. „S-au găsit soluții pentru o parte din solicitările făcute de sindicate. Acestea vor fi onorate, indiferent cum se vor desfășura negocierile”, a spus Iohannis.

Iohannis a făcut aceste declarații la finalul discuțiilor cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, aflat în vizită de stat în România.

El a spus că speranța sa este ca greva din educație „să se termine amiabil”.

  • „Cred că toată lumea a văzut disponibilitatea premierului, a guvernului, a ministrei educației, de a sprijini aceste solicitări.
  • S-au găsit soluții pentur o serie de puncte revendicate de sindicate. Acestea – și am avut o discuție cu conducerea coaliției pe această temă – aceste promisiuni vor fi onorate indiferent cum se duc negocierile, ce a promis guvernul că este posibil, se va face.
  • Pe de altă parte, și sindicatele trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc.
  • Este greu de imaginat că toate solicitările vor fi satisfăcute de azi pe mâine, dar chestiunea rămâne în atenția coaliției și există această promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării unice, care sigur că va veni cu soluții pozitive și pentru salariații din Edicație”, a declarat Iohannis.

Președintele a mai spus că solicitările profesorilor sunt, în mare parte, legitime și ușor de înțeles.

„Acum coaliția este în situația să negocieze ceva și mă bucură că aceste negocieri se poartă real în format de coaliție, au existat mai multe întâlniri și speranța mea este să se termine amiabil”, a adăugat Klaus Iohannis.