duminică, septembrie 25

Prima imagine din satelit cu crucișătorul Moskva arzând

0
632

Sursa: Naval News

Analiza imaginilor radar din satelit a dezvăluit locația crucișătorului Moskva la scurt timp după ce a fost lovit de două rachete.  Crucișătorul Marinei Ruse a fost nava amiral a Flotei Mării Negre și este o pierdere simbolică și navală pentru Rusia.

Ceața războiului încă ascunde evenimentul, iar operațiunile de dezinformare îl întunecă și mai mult. Dar putem privi din nou imaginea din sursa deschisă (OSINT). În special, mișcările navei și unde era ea când s-a întâmplat.

Analiza imaginilor radar din satelit din nordul Mării Negre din 13 aprilie pare să identifice cu precizie nava afectată. Alte nave sunt văzute în prezență. Locația evenimentului poate primi acum, pentru prima dată, coordonatele.

O navă care se potrivește cu dimensiunea și situația crucișătorului este văzută la 45°10’43.39″N, 30°55’30.54″E. Această poziție este la est de Insula Șerpilor, la 80 de mile marine de Odesa și la 50 de mile marine de coasta ucraineană.  Satelitul a trecut la ora locală 18:52.  Pe baza analizelor efectuate de mai mulți specialiști, suntem încrezători că aceasta arată ultimele ore ale navei.

Moskva a fost lovită de două rachete ucrainene.  Acest lucru a fost contestat sau omis în surse rusești, dar a fost confirmat de o sursă a Pentagonului, spune agenția de știri AFP. Dacă au fost folosite rachete antinavă Neptune, atunci locația este în raza lor de acțiune. Moskva a fost activă de la începutul invaziei și această locație se potrivește cu rutele pe care le-am observat anterior.

Racheta antinavă ucraineană Neptune testată în 2020. Foto: Ministerul Ucrainean al Apărării

Un detaliu interesant: cu câteva ore înainte de lansarea atacului cu rachete asupra crucișătorului, președintele Zelenskiy a postat o poză cu noua serie de mărci poștale „Navă de război rusească, du-te la naiba”, iar nava din imagine este chiar crucișătorul rusesc Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre care a fost distrusă astăzi.

Doar 54 de membri ai echipajului crucișătorului Moskva au fost salvați din peste 500.

„Echipajul era de elită, peste 500 de marinari, doar 54 păreau să fie salvați, un dezastru”, a spus Serghei Sumlenny. El a mai spus că „Turcia nu lasă noile nave rusești să intre în Marea Neagră”, așa că este posibil să nu existe „nici un înlocuitor pentru crucișător”.

Crucișătorul rusesc Moskva va rămâne în istorie. Scufundarea va fi scrisă și studiată, atât ca un singur eveniment, cât și, probabil, un moment cheie al războiului.

Pierderea navei amiral a Flotei Mării Negre este o lovitură puternică pentru Marina Rusă și o lovitură uriașă de propagandă pentru ucrainenii care nu și-ar fi putut dori o țintă mai simbolică.

Leave a reply