Prima româncă aleasă președinte! Maia Sandu este virtual câștigătoare a alegerilor din Republica Moldova

5
6177

UPDATE. Igor Dodon aplică ”metoda Trump”: nu recunoaște înfrângerea, în ciuda votului masiv împotriva sa și a blocajului la vot în Diaspora, unde moldovenii au fost sabotați la vot după același calapod folosit de PSD în vremea lui Ponta și a lui Dragnea.

Dacă România n-a avut încă un președinte-femeie, e pe cale să aibă țara-soră de dincolo de Prut.

Maia Sandu câştigă cu 54,7% alegerile din Republica Moldova, potrivit unui sondaj efectuat telefonic după votare.

Igor Dodon ar acumula doar 45,3 la sută.

After-poll-ul telefonic a fost realizat de Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice și are o marjă de eroare de 2,2 la sută.

Cozile la secțiile de votare ne arată că tinerii au înțeles că puterea lor stă în vot (Sursa: timpul.md)

Un al doilea exit poll, realizat de Compania „Intellect Group” în colaborare cu asociația SPERO, o creditează pe Maia Sandu cu 54.4 % din voturile alegătorilor, iar pe candidatul pro-rus Igor Dodon cu 45.2 %.

Acest al doilea sondaj a fost realizat pe un eșantion de 16.511 persoane din 77 de localități și 100 secții de vot din Republica Moldova, potrivit jurnal.md.
Primul sondaj a fost realizat pe un eșantion de 1.983 de persoane care au acceptat să răspundă din cei peste 5 mii contactați și are marja de eroare de 2,2 %, potrivit sursei citate.

Datele primului sondaj nu includ opțiunea diasporei și a votanților din regiunea transnistreană, relatează Europa Liberă.

În cadrul sondajul telefonic au fost contactate 2904 persoane care votaseră deja, iar rata celor care au refuzat să răspundă a fost mare, de aproape 28 la sută. 1983 persoane au răspuns la întrebările din sondaj.

„Diferența de 10 la sută va mai crește în favoarea Maiei Sandu. După ce vor începe să vină și rezultatele diasporei această diferență va deveni din una mare în una uriașă. Igor Dodon a pierdut lamentabil acest „referendum” privind încrederea pentru toată activitatea sa, acesta este rezultatul muncii sale din ultimii patru ani”, a declarat analistul Victor Ciobanu, la conferința în care a fost prezentat sondajul telefonic realizat de WatchDog.md și Institutul de Politici Publice.

Diferență mult mai mare față de scorul din primul tur

Igor Dodon, apropiat de Rusia, marele învins, nu e pregătit să recunoască înfrângerea

Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova au fost aşteptaţi să participe, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, transmite Agerpres.

Secţiile de vot s-au deschis la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00.
În primul tur, desfăşurat pe 1 noiembrie, Maia Sandu (PAS) a obţinut 36,16% din voturi, iar Igor Dodon 32,61%.
Secţiile de vot din Republica Moldova în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-au închis duminică la ora 21:00, cu excepţia celor în care nu au fost încă epuizate cozile formate de alegători. De asemenea, continuă procesul de vot în unele secţii de votare din afara ţării, informează Unimedia.
De două ori mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova domiciliați în regiunea transnistreană s-au prezentat în turul doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie, comparativ cu alegerile prezidențiale din 2016, atunci când Igor Dodon a fost desemnat câștigator.
Pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, în România au fost deschise pentru cetățenii moldoveni 13 secții: la București (două secții), Iași, Bacău, Suceava, Galați, Constanța, Craiova, Brașov, Sibiu, Cluj Napoca, Timișoara și Oradea.

Diaspora moldoveană a ieșit masiv la vot și pentru 

Moldovenii din Montreal continuă să voteze. Veronica Ungureanu și-a dat votul pentru ”un viitor luminos”

Buletinele de vot au fost epuizate la încă două secţii de votare din străinătate înainte de închiderea oficială a acestora, a anunţat Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova duminică seară.

Oficialii CEC susţin că s-au închis, ca urmare a epuizării numărului de buletine, secţiile de votare de la Londra (Marea Britanie) şi Montreuil (Franţa).

Autorităţile din Republica Moldova au anunţat, duminică, epuizarea, înainte de ora oficială de închidere a urnelor, a buletinelor de vot repartizate la secţia de votare deschisă pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în localitatea germană Frankfurt.

”Am votat pentru că am dorit să ne exercităm dreptul nostru, dreptul cetățenilor Republicii Moldova de a-și alege viitorul președinte. Ne dorim un șef de stat modern, cu viziuni pro-occidentale privind dezvoltarea țării. Să avem schimbări la toate nivelurile puterii de stat, prioritare fiind lupta cu cumetrismul și corupția din Moldova”, a declarat Alexandru Șura, din Montreal, pentru RFI.

Cei mai mulți moldoveni au votat duminică la secțiile de votare din Frankfurt, Montreuil, Londra, Berlin, Parma, Bologna, Paris.

Igor Dodon: ”Avem o participare foarte mare în diasporă, în Est și în Vest”

„Avem o prezență la vot mai mare decât cum a fost cu patru ani în urmă, când am învins în turul doi. O să vedem cu cât va fi mai mare. Avem o participare foarte mare în diasporă, în Est și în Vest, dar și în stânga Nistrului. Nu vreau să vin acum cu aprecieri cum a avut loc acest scrutin. Primim semnale despre unele încălcări în special la votul din diasporă. De aceea o să mă abțin să dau aprecieri până vom acumula toată informația”, a spus Igor Dodon, citat de ziarul Timpul.

VEZI ŞI:

VIDEO. Băsescu în lacrimi, victoria Maiei Sandu și PATRIA mult-visată. ”Românii nu-și vor găsi demnitatea până nu se vor uni cu Moldova”

VIDEO. Diaspora Moldovei a repetat modelul din finala Iohannis-Ponta. Maia Sandu, aleasa Moldovei, a României și a Europei

Mesajul Anei Birchall pentru baronul Arsene după tragedia de la Piatra-Neamț. Plus o întrebare pentru toți…

Trump, mai rău ca Dăncilă: se recunoaște învins, dar ulterior spune că nu e adevărat ce a anunțat el însuși!

5 comments

Leave a reply