Presa rusă: Imperiul media a lui Prigojin se închide, iar „fabrica sa de troli” se desființează

0
4233

Imperiul media al lui Evgheni Prigojin se va închide, a declarat directorul unuia dintre mijloacele sale de informare, subliniind astfel înrăutățirea situației șefului mercenarilor la o săptămână după eșecul scurtei revolte organizate de luptătorii săi din Grupul Wagner, transmite Reuters.

În cadrul acordului care a pus capăt revoltei, Prigojin, un fost aliat al președintelui Vladimir Putin, a fost autorizat să plece în exil în Belarus, iar oamenilor săi li s-a dat posibilitatea de a alege între a i se alătura, a fi integrați în forțele armate ale Rusiei sau a se întoarce acasă.

Potrivit hotnews, Patriot Media, al cărui cel mai important canal de difuzare a fost site-ul de știri RIA FAN, a avut o linie editorială puternic naționalistă și pro-Kremlin, oferind în același timp o acoperire pozitivă a lui Prigojin și a grupării Wagner.

Prigozhin, vânzătorul de hotdog care a ajuns în vârful mașinăriei de război a lui Putin

Anunț decizia noastră de a ne închide și de a părăsi spațiul informațional al țării„, a declarat directorul RIA FAN, Evgheni Zubarev, într-un clip video postat sâmbătă târziu pe conturile de socializare ale holdingului. Zubarev nu a oferit niciun motiv pentru această decizie.

Cotidianul rus Kommersant a relatat vineri că Roskomnadzor, autoritatea de supraveghere a comunicațiilor din țară, a blocat instituțiile de presă legate de Prigojin, fără a oferi detalii.

În postarea sa video, Zubarev a lăudat activitatea Patriot Media, spunând că aceasta i-a apărat atât pe Prigojin, cât și pe Putin de atacurile opoziției anti-Kremlin, inclusiv de opozantul încarcerat Alexei Navalîi.

Grupul Patriot a lucrat „împotriva lui Alexei Navalnîi și a altor reprezentanți ai opoziției care au încercat cu adevărat să ne distrugă țara”, a spus el.

De asemenea, presa rusă a relatat că o „fabrică de troli” care ar fi fost folosită de Prigojin pentru a influența opinia publică în țări străine, inclusiv în Statele Unite, a fost desființată.

În pofida revoltei eșuate, autoritățile ruse nu au scos oficial în afara legii Grupul Wagner, dar Putin a declarat marți că finanțele firmei de catering a lui Prigojin vor fi investigate. El a spus că Wagner și fondatorul său au primit aproape 2 miliarde de dolari de la statul rus în ultimul an.

Leave a reply