duminică, septembrie 24

Președintele susține că „nu se discută despre niciun impozit și nicio taxă pentru oamenii de rând”

0
562

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că este pentru păstrarea cotei unice și împotriva taxei de solidaritate, în contextul în care printre măsurile fiscale s-au vehiculat scenarii precum introducerea unui impozit progresiv și a unei astfel de taxe plătite de marile companii.

Președintele a spus că schimbarea acestor principii nu s-ar putea face în mandatul său, deoarece nu sunt de dorit schimbări ample pe termen scurt. Șeful statului a mai declarat că „nu se discută despre niciun impozit și nicio taxă pentru oamenii de rând”, deși Guvernul are în plan să majoreze accize și TVA.

„Este o opinie pe care am exprimat-o în repetate rânduri, pentru că au mai fost încercări de modificare în acest domeniu. Sunt pentru păstrarea cotei unice și împotriva taxei de solidaritate. Taxa de solidaritate nu mi se are corectă ca principiu. Iar cota unică nu este neapărat cel mai bun sau cel mai modern mod de a impozita, dar pentru un sistem care încă nu este digitalizat, ca al nostru, are certe avantaje practice.

Până când nu există o digitalizare funcțională, nu cred că în România nu se poate introduce o altfel de cotă. Nu este o chestiune de principiu care nu poate fi niciodată schimbat, este o chestiune de aplicabilitate și oportunitate. Acum nu văd altă soluție pentru România. După ce finalizăm digitalizarea, peste câțiva ani, evident că discuția se poate relua”, a declarat Klaus Iohannis, în prima conferință de presă susținută în acest an.

Întrebat dacă aceste schimbări ar putea avea loc în timpul mandatului său, Klaus Iohannis a precizat „Sincer nu, aceste schimbări nu se pot produce în termen scurt, nici nu este de dorit să se producă în timp scurt. Nu trebuie să dea bine la TV, trebuie să dea bine în practică, să fie corect și să aducă bani la bugetul de stat. Dacă se fac modificări prea rapide care nu sunt bine pregătite, rezultatul nu este deloc bun, apar sincope, excepții, și în loc să funcționeze mai bine sistemul și să se colecteze mai bine impozitele și taxele, rezultatul unor frecvente schimbări este exact opusul”.

Șeful statului a afirmat că Guvern lucrează în prezent la o „modernizare” a cadrului fiscal, precizând că „nu se discută despre niciun impozit și nicio taxă pentru oamenii de rând”, deși Ministerul Finanțelor a anunțat luni inclusiv măsuri de creștere a accizelor și TVA, dar nu numai.

Leave a reply