duminică, martie 26

Preşedintele R. Moldova la doi ani de mandat: „Vom munci pentru a avea o ţară liberă şi prosperă”

0
119

Preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu afirmă, la împlinirea a doi ani de mandat, că, alături de cetăşenii moldoveni, va munci în continuare pentru a avea o ţară liberă şi prosperă, informează News.ro.

Preşedintele Republicii Molodva împlineşte sâmbătă doi ani de când a fost învestită în funcţie.

Le mulţumesc tuturor cetăţenilor noştri care, în aceşti doi ani, au pus umărul pentru a face din Moldova un loc mai bun. Vom munci în continuare pentru a avea o ţară liberă şi prosperă. Vom reuşi acest lucru împreună, uniţi şi solidari”, a declarat şefa statului.

În vârstă de 50 de ani, Maia Sandu este  prima femeie din istoria Republicii Moldova care deţine funcţia de preşedinte.

Maia Sandu s-a născut la 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Făleşti.

Ea a studiat la şcoala din satul Risipeni, iar în 1994, a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. Din 1995 până în 1998, a studiat la Academia de Administraţie Publică din Chişinău, obţinând titlul de Master în relaţii internaţionale, informează g4media.

În perioada martie 1998 – august 2005, a lucrat în calitate de economist la Oficiul Băncii Mondiale de la Chişinău.

Din august 2005 până în iulie 2006, a fost director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare la Ministerul Economiei şi Comerţului.

În iulie 2012, Maia Sandu a devenit ministru al Educaţiei în Guvernul Republicii Moldova, funcţie deţinută până în iulie 2015.

În mai 2016, Maia Sandu a înfiinţat şi a fost desemnată preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, funcţie pe care a deţinut-o până în decembrie 2020 şi la care a renunţat după câştigarea alegerilor prezidenţiale.

Din februarie 2019 până în iunie 2019, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

În iunie 2019, Maia Sandu a fost desemnată în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, funcţie deţinută până în noiembrie 2019.

Pe 24 decembrie 2020, Maia Sandu a fost învestită în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, după victoria din 15 noiembrie 2020, când a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Leave a reply