Preşedintele Iohannis – la Summitul UE-ASEAN şi la reuniunea Consiliului European

0
297

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, miercuri, la Summitul Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), iar joi la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles în care va ridica şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen.

Reuniunea UE-ASEAN marchează 45 de ani de dialog între Uniunea Europeană şi Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est şi este primul summit la care participă, alături de reprezentanţii instituţiilor europene, şi cei 27 de lideri ai Uniunii Europene, marcând astfel o premieră istorică.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, reuniunea va oferi liderilor UE şi ASEAN oportunitatea de a aborda problemele regionale şi globale de actualitate, inclusiv provocările legate de securitate, precum şi de a identifica, la nivel concret, proiecte de interes comun în domenii precum comerţ, schimbări climatice, biodiversitate, conectivitate, agendă digitală şi securitate alimentară.

Joi, preşedintele Klaus Iohannis va participa la reuniunea Consiliului European, care va include o discuţie privind războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, atât din perspectiva menţinerii şi consolidării sprijinului european pentru Ucraina pe toate palierele, cât şi din perspectiva angajării răspunderii Federaţiei Ruse.

Un aspect important pe agendă vizează coordonarea sprijinului acordat Ucrainei ca urmare a atacurilor repetate asupra infrastructurii critice şi energetice care au lăsat milioane de civili fără electricitate, căldură sau apă curentă şi care solicită un răspuns rapid, inclusiv din punct de vedere umanitar. Continuarea sprijinului pentru Republica Moldova, grav afectată de situaţia actuală, va fi, de asemenea, abordată.

Liderii europeni vor analiza şi stadiul demersurilor realizate în domeniul securităţii şi apărării, în vederea consolidării capacităţilor europene în acest domeniu.

O altă temă de discuţii o reprezintă progresele realizate în domeniul energiei, în direcţia trasată de Concluziile Consiliului European din luna octombrie a acestui an, precum şi modalităţile de consolidare a rezilienţei economiilor europene.

Pe agenda Consiliului European figurează şi o dezbatere strategică privind Vecinătatea Sudică a Uniunii Europene, precum şi o discuţie privind rezultatele Summitului UE – Balcanii de Vest de la Tirana şi cooperarea cu statele din această regiune, inclusiv pe dimensiunea migraţiei. Liderii europeni vor purta şi o discuţie strategică privind relaţiile Uniunii Europene cu Statele Unite ale Americii, cu accent pe securitate şi cooperarea economică.

În cadrul reuniunii Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis va ridica şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen, a informat Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Iohannis a anunţat, luni, că în cadrul Consiliului European va ridica problema aderării României la Schengen, dar a subliniat că un nou vot pe această temă va putea fi exprimat doar în Consiliul JAI.

El a mai spus că ar urma să prezinte, înaintea Consiliului European, două-trei acţiuni pe care intenţionează să le iniţieze, astfel încât România să înregistreze progrese în vederea aderării la spaţiul Schengen.

„Este evident că trebuie continuat pe toate căile posibile pentru a găsi o soluţie – diplomatică, evident – la această problemă. Care sunt concret paşii pe care îi vom întreprinde, vom discuta pe parcurs. Astăzi nu o să vă dau nimic concret, dar miercuri probabil că o să vă prezint două-trei acţiuni pe care le voi iniţia pentru a putea progresa pe acest dosar Schengen”, a arătat Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Cotroceni.

Leave a reply