Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, a vizitat, duminică, Masdar City, un oraş situat lângă Abu Dhabi şi axat pe asigurarea unui grad ridicat de sustenabilitate, ca proiect de dezvoltare urbană.
Alături de şeful statului, la Masdar City, s-au aflat şi membri ai Guvernului, respectiv ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, precum şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita la Masdar City are loc şi pe fondul intensificării relaţiei la nivel guvernamental şi al semnării dintre România şi Emiratele Arabe Unite a unor memorandumuri de înţelegere în domenii vizând energia, educaţia şi tranziţia verde şi cea digitală.
„Vizita Preşedintelui Klaus Iohannis a fost centrată pe zona de campus şi laborator în aer liber a Masdar City, teren de testare pentru transportul şi respectiv pentru arhitectura urbană sustenabile. Având în vedere tendinţa ascendentă a urbanizării în România, similară altor ţări europene, decarbonizarea eficientă a oraşelor joacă un rol important în limitarea efectelor schimbărilor climatice”, informează sursa citată.
Administraţia Prezidenţială aminteşte că, în acest an, Emiratele Arabe Unite organizează COP28, conferinţa ONU pe tema schimbărilor climatice, care îşi propune să asigure o mai bună coordonare la nivel internaţional în ceea ce priveşte limitarea efectelor generate de această ameninţare globală, scrie agerpres.
Sursa citată precizează că preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat, cu prilejul vizitei la Masdar City, faptul că tranziţia către oraşe mai sustenabile necesită inovare, precum şi investiţii în cercetare şi dezvoltare.
La Masdar City, preşedintelui Iohannis i-au fost prezentate soluţii de transport şi de arhitectură urbană sustenabilă, de răcire şi ventilaţie urbană, de generare a energiei la nivelul clădirilor, precum şi de utilizare optimă a luminii naturale în unităţile de cercetare şi învăţământ.
„Tehnologiile şi soluţiile testate în Masdar City pot inspira proiecte din alte oraşe, inclusiv oraşe din România, care sunt din ce în ce mai interesate de sustenabilitate. La dezvoltarea acestor soluţii contribuie inclusiv cercetători români, afiliaţi institutelor de cercetare din Masdar City”, menţionează Administraţia Prezidenţială.
Şeful statului a remarcat că o tranziţie verde de succes presupune investiţii în educaţie şi asigurarea de personal calificat, iar tinerii în special pot juca un rol important în tranziţia verde şi cea digitală.
„Dincolo de cooperarea la nivel guvernamental sau în materie de cercetare şi inovare, a fost evidenţiat interesul dezvoltării unor proiecte comune între companii româneşti şi companii din Emiratele Arabe Unite, inclusiv companii implicate în conceptul Masdar City. Aceste proiecte vor accelera ritmul folosirii transportului de energie cu dioxid de carbon redus în România”, punctează Administraţia Prezidenţială.
Conform sursei citate, România şi Emiratele Arabe Unite vor continua să facă paşi în a se susţine reciproc în tranziţia verde şi digitală pe mai multe paliere, inclusiv prin a învăţa din experienţa dobândită în dezvoltarea unor proiecte şi concepte, precum Masdar City.
Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, de sâmbătă până marţi, o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, la invitaţia preşedintelui Emiratelor, şeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan.