Preşedintele CE, Charles Michel: ”Săptămânile şi lunile următoare vor fi decisive în Ucraina”

0
263

Săptămânile ce urmează vor fi decisive pentru rezultatul războiului din Ucraina, a apreciat joi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care le-a cerut liderilor statelor membre ale Uniunii Europene să răspundă cererilor de înarmare formulate de Kiev, transmit AFP şi Reuters.

La reuniunea de la Bruxelles este prezent ca invitat şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Următoarele săptămâni şi următoarele luni vor fi probabil decisive. Este momentul să desfăşurăm un sprijin maximal, a spus Charles Michel în cadrul summitului UE de la Bruxelles, solicitând pentru Ucraina muniţii, artilerie, rachete, vehicule, sisteme de apărare.

Pe de altă parte, înaltul responsabil european a afirmat că până la finalul acestui an va fi realizată o actualizare a procesului de integrare a Ucrainei în structurile europene, informează agerpres.

La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că Ucraina poate conta pe sprijinul oferit de Uniunea Europeană acum şi în viitor.

Aceasta a anunţat că viitorul set de sancţiuni UE va viza o serie de lideri militari şi politici ruşi, pe propagandiştii lui Putin, şi va include interdicţii asupra exporturilor în valoare de peste 10 miliarde de euro.

Von der Leyen a precizat că în prezent au loc discuţii despre înfiinţarea unui tribunal care să judece crimele comise de Rusia, la nivelul UE existând dorinţă politică în această privinţă. Rusia trebuie să plătească pentru distrugerile cauzate şi pentru sângele vărsat, a accentuat şefa executivului UE.

Leave a reply