Președinta BCE, Christine Lagarde: ”Orizontul economic se întunecă” în zona euro

0
421

Banca Centrală Europeană a anunțat creșterea ratei dobânzilor, pentru prima oară după mai bine de 10 ani. Decizia acestui important organism bancar are la bază evoluția inflației, războiul din Ucraina și criza energetică, transmite RFI România.

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că ”orizontul economic se întunecă” în zona euro, adaugând că în acest an mai pot urma și alte majorări.

Demisia prim-ministrului italian, Mario Draghi, posibila întrerupere a livrărilor de gaz rusesc și evoluția monedei euro sunt factori care ar putea influența viitoarele decizii ale acestui organism financiar . ”Suntem foarte atenți” la energie și, în particular, la gaz din cauza impactului asupra prețurilor pentru electricitate și a inflației, a adăugat Christine Lagarde.

Rata dobânzilor a crescut cu 50 de puncte de bază, de la -0,50% la zero. Au fost majorate și ratele dobânzii la operațiuni de refinanțare. Banca Centrală Europeană a anunțat și un nou instrument care va proteja statele cele mai fragile în fața atacurilor speculative. Viitoarea reuniune a consiliului guvernatorilor BCE va stabili condițiile de acces la acest instrument, potrivit g4media.

Posibilă creștere a euro

Va fi de urmărit și evoluția monedei euro, pentru că experiența de până acum arată că o creștere a dobânzii-cheie aduce cu sine și o întărire a monedei europene în raport de dolarul american. Deja, moneda americană este foarte aproape de paritatea cu euro, dar, decizia de ieri a BCE va atrage investitorii și către euro, ceea ce ar putea să ducă la o creștere a monedei europene.

Desigur, acest lucru se va întâmpla doar dacă piețele financiare vor reuși să facă abstracție de o parte din crizele multiple care frământă zona euro, Uniunea Europeană și economia globală. Cea mai nouă dintre ele este situația politică din Italia.

Este clar că BCE a intrat și ea în hora creșterii dobânzilor. Inflația este o realitate pe care nicio bancă centrală nu o poate ignora. Cu excepțiile care confirmă regula și anume Elveția, Japonia și Danemarca, care au rămas cu dobânzi mai mici decât zero.

Dobânzile vor crește și în zona euro, la fel ca în Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie. În statele Uniunii Europene aflate în afara zonei euro, băncile centrale au dus deja rata dobânzii-cheie la niveluri ridicate.

De fapt, așa-numita normalizare a politicii monetare va avea un efect direct asupra consumatorilor, persoane fizice sau juridice, și anume o creștere a dobânzilor.

Leave a reply