Premierul Ciucă, întâlnire cu fermierii. Discuțiile, pe tema importurilor de cereale ucrainene

Premierul Ciucă se întâlneşte azi cu reprezentanţii fermierilor, ai procesatorilor şi ai marilor retaileri. Discuţiile se vor axa pe problema importurilor de cereale ucrainene.
Între timp, federaţiile din Agricultură ameninţă că vor continua protestele dacă nu se ajunge la un consens.
„Nu vrem altceva decât să ni se creeze mecanisme de a lucra corect în piață. Uniunea Europeană s-a chinuit 50-60 de ani să creeze o piață comună și, în câteva luni, a reușit să arunce în aer tot ce a rezultat după 50 de ani de creștere economică, de așezare a pieței. Mecanismul corect este apărarea drepturilor fermierilor români astfel încât să ajungă să îți vândă produdul pe piață. Marea problemă a fermierilor români astăzi este accesul pe piață.
Ei nu au vrut să rămână cu cerealele pe stoc, unii le-au depozitat, dar mare parte din ei nu au avut acces la piață pentru că logistica de transport, logistica portuară de export au fost blocate, marfa din Ucraina are prioritate. Portul Constanța și facilitățile din port sunt private, transportul fluvial sau rutier este privat”, spune Arion Ionel, preşedintele Pro Agro.
Agricultorii români au ieşit cu tractoarele pe străzi, vineri, 7 aprilie. Mii de fermieri din toată ţara au protestat nemulţumiţi că piaţa este invadată de cereale ieftine din Ucraina. Sunt supăraţi, la fel ca şi fermierii polonezi sau bulgari, că nimeni nu ia măsuri. Ei cer soluţii la nivelul Uniunii Europene care a scutit de taxe importurile din Ucraina.
Protestele au ajuns şi în mai multe vămi care au fost blocate cu tractoare. În judeţul Galaţi TIR-urile încărcate cu cereale ucrainene au fost oprite până la plecarea fermierilor nemulţumiţi. Fermierii bulgari au blocat podul Giurgiu-Ruse.
Ministrul Petre Daea a declarat, vineri, după discuțiile cu reprezentanții fermierilor că este alături de aceștia și Guvernul face eforturi să diminueze efectele negative pe care le are războiul din Ucraina asupra producătorilor români de cereale.
Ministrul a subliniat faptul că Guvernul va dubla suma dată de Comisia Europeană pentru fermierii din România – 10 milioane euro compensaţii pentru producătorii supuşi şocului importurilor de cereale din Ucraina.
De asemenea, ministrul a declarat că banii se vor duce la producătorii care au rămas cu cereale în hambare, dar nu va ajunge niciun cent la comercianți. ”Ei și-au asumat acest risc”, a spus ministrul.
Petre Daea a mai spus că banii vor ajunge la fermierii români în 29 de zile după aprobarea sumelor.