Gestul absolut mizerabil al lui Dacian Cioloș, care aduce aminte de stilul PSD de a-și sabota propriul Guvern (exact cum făcea Dragnea cu Grindeanu, Tudose, Dăncilă) n-a rămas, totuși, fără replica liberalilor.
Trist este că aceste rafale riscă să aducă aminte de certurile din vremea Convenției Democrate care au sfârșit rău pentru toate partidele fostei CDR.
Spre surpriza generală, Florin Cîțu, premierul deja în funcție după ce a fost votat de Parlament și a depus jurământul alături de toți miniștrii săi, n-a lăsat garda jos și i-a dat imediat replica fostului premier tehnocrat, rămas se pare cu metehene din vremea când a lucrat pentru Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, cei doi lideri PSD și ALDE care l-au pus prim-ministru în 2015 pe Dacian Cioloș.
„Ştiu că în coaliţie avem o înţelegere de a nu a comenta asupra candidaţilor altor formaţiuni politice. Nu am văzut. Daţi-mi voie să văd şi după aceea discutăm. Noi în coaliţie avem o înţelegere de a nu comenta”, a spus Florin Cîţu, după votul din Parlament.
Cîțu a răspuns astfel la o întrebare din partea jurnaliștilor privind declarațiile copreședintelui USR PLUS Dacian Cioloș, care și-a exprimat public nemulțumirea față de numirea lui Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației, trădându-și astfel colegii după nici o zi de guvernare împreună!
„La fel ca o mare parte a societății civile, și eu, personal, am o nemulțumire cu privire la prezența lui Sorin Cîmpeanu în Guvern – și, la fel, mulți colegi ai mei. Îl cunosc de multă vreme, dar felul în care a acționat politic și profesional în ultimii ani e departe de ceea ce cred că ar trebui să fie un parcurs politic decent și o referință pentru educația din România”, a spus Cioloș.
Culmea, mai conciliant decât Cîțu a fost Ludovic Orban, președintele PNL și al Camerei Deputaților, care a cam pus batista pe țambal legat de atacul lui Cioloș la propriii colegi de guvernare.
„ Aș prefera să nu comentez. Vom discuta acest lucru cu partenerii noștri. Înaintea oricărei ieșiri este necesar dialogul, armonizarea pozițiilor, luarea unor decizii care să ne reprezinte în egală măsură”, a comentat Ludovic Orban.
Președintele Camerei Deputaților s-a arătat încrezător că guvernul de coaliție va funcționa.
„Am arătat că într-un timp scurt că ne-am înțeles, că am reușit să trecem peste diferende, ne-am câștigat încrederea unii celorlalți. Împreună cu USR PLUS, UDMR și cu parlamentarii miniorităților am reușit să formăm majritatea parlamentară dorită, iar ca urmare a formării acestei majorităti, președintele Iohannis a desemnat premierul. Astăzi, parlamenul a dat votul de încredere pentru acest Guvern de coaliție (…) Acest vot ne face să înțelegem cu toții că avem o mare răspundere pentru România. Nu exista altă formulă de guvernare. Celelalte formațiuni n-au capcitatea să genereze guvernare și nu pot fi partenerii noștri pentru că sunt cu totul și cu totul tributari unor mentalități trecute, tributari unor metehne care au făcut mult rău României (…)”, a comentat Orban.
Iohannis: ”La treabă!”. Miniștrii Guvernului Cîțu au depus jurământul
Guvernul Cîțu a fost învestit prin votul Parlamentului, după o zi de audieri și dezbateri în plen. Dezbaterile au fost unele aprinse, cu huiduieli și replici dure între Opoziție și Putere. Miniștrii noului Cabinet au depus jurământul la Palatul Cotroceni.
„Vă felicit și vă doresc mult succes și multă energie și ambiție pentru realizarea tuturor obiectivelor și proiectelor pe care vi le-ați propus prin programul de guvernare”, le-a spus Klaus Iohannis noilor miniștri.
„Oamenilor, cetățenilor români, li s-a promis restructurarea statului, reforme importante în domenii cum ar fi sănătatea, educația, reforme importante în marile sisteme publice, reducerea birocrației, dar și obiective pe termen mai scurt – combaterea eficientă a pandemiei, campania de vaccinare, relansarea economiei românești, creșterea economică folosind înțelept fondurile europene, respectul pentru contribuabili. Și toate aceste lucruri vor fi livrate. Trebuie să fie livrate”, a continuat el.
Au trecut aproape doi ani în care am avut campanii electorale, alegeri. Acum acest ciclu s-a închis. S-a închis ciclul în care noi, cei de aici, ne-am angajat și am promis. Acum, la sfârșitul acestui ciclu, vă spun sincer: la treabă!, a încheiat Iohannis.
VEZI ȘI:
Cioloș, prima bombă pusă la temelia guvernării Cîțu. Și abia a trecut doar o zi!
„cei doi care l-au pus prim-ministru în 2015 pe Dacian Ciolos”. Domnule Filimon, nu vreti sa incercati sa revedeti cum a ajuns Ciolos ministru in 2015?
Voi sunteti prosti ? Presedintele l-a pus prim ministru pe Ciolos !
Sper sa nu tina guvernul prea mult,ca in primavara sa avem anticipate.Poate romanii vor vedea de data asta cine vrea sa faca ceva pentru a trai normal,fara certuri si bete in roate si cine nu si sa-i scoata definitiv din parlament,inclusiv pe ciolos-prietenul securistului dancu,drula,ghinea ,voiculescu si alti dubiosi cu studii neterminate prin strainataturile unde au fost trimisi de tatucii lor securisti…
Dupa cate stiu eu PNL , USRPLUS si UDMR au incheiat un acord de GUVERNARE . Respectivul acord se refera la guvernarea tarii si nu are nici o mentiune despre un acord privitor la activitatea politica ,respectiv de coordonare a opiniilor politice ale partidelor ce compun majoritatea . O situatie mai periculoasa mi se pare a fi fost de exemplu ca UDMR a mers la Budapesta sa prezinte raportul lui Victor Orban .Ori despre situatia respectiva nu am auzit nici o „maraiala” nici din partea lui Catu ,nici a PNL ului in general ceea ce inseamna ca in afara de activitatea guvernamentala proriuzisa cele trei partide au dreptul de a face declaratii politice conforme cu „interesele lor politice” .Nu s-a realizat o alianta politica ci o alianta de guvernare si atat .
[…] Premierul Cîțu îl pune la punct pe Cioloș după atacul mizerabil al acestuia marca Dragnea. La n… […]