Premieră mondială în lupta anti-carne: un britanic a obţinut în justiţie declararea dietei vegane drept „credinţă de viaţă”! Implicaţii enorme pe piaţa liberă şi în relaţiile sociale

0
557

Un tribunal al muncii din Marea Britanie a decis vineri că veganismul este „o credință filozofică” și, ca atare, ar trebui protejată de lege. Hotărârea, care a provocat o agitație considerabilă în Regatul Unit legat de posibilele consecințe asupra lucrătorilor și angajatorilor, pune capăt procesului intentat de un cetățean britanic împotriva demiterii sale, pe care o consideră discriminatorie.

Judecătorul din Norwich (localitate din estul Angliei, la 160 de kilometri de Londra) nu s-a pronunțat dacă disponibilizarea lui Jordi Casamitjana (alăturat) – un zoolog de 55 de ani care lucra pentru organizația de protecţie a animalelor League Against Cruel Sports – a fost sau nu în regulă din punct de vedere legal.

Dar indiferent de rezultatul final al litigiului, judecătorul Robin Postle a decis deja în prealabil că veganismul ca filosofie sau mod de viață merită să se bucure de protecția Legii egalității, adoptate în 2010, cu scopul de a împiedica religiile și credințele să fie supuse oricărei forme de discriminare.

Va refuza casierul de supermarket clientul cu carne în coş?

Deși opinia unei instanțe de muncă nu stabilește un precedent legal în jurisprudența țării, soluționarea cazului Casamitjana deschide multe întrebări în domeniul companiilor și al lucrătorilor acestora. De exemplu: ar putea de acum încolo casierul unui supermarket să refuze clientul care transportă produse din carne în coşul de cumpărături?

Implicațiile sunt considerabile și anunță posibile petiţii viitoare în alte sectoare, cum ar fi educația sau furnizarea de bunuri și servicii. Nu se poate exclude nici faptul că alți angajați vor căuta protecția legală a „credințelor” lor de altă natură, cum ar fi nevoia de a lupta împotriva schimbărilor climatice.

Marea confederaţie patronală britanică CBI a răspuns cu un sec „no comment, în această etapă a procesului”, când a fost întrebată de El Pais despre impactul incert al deciziei în lumea afacerilor.

Caz de conflict: obligarea angajatei de a purta pantofi de piele

Dominika Piasecka

Dominika Piasecka, purtătoarea de cuvânt a veteranei societăți britanice Vegan Society, nu crede că efectele acelei rezoluții „istorice” vor ajunge atât de departe de formă imediată, deși afirmă că are încredere că, în următorii ani, va apărea o cultură a respectului pentru convingerile angajaților.

Ea se dă exemplu pe sine însăşi, spunând că a fost obligată, pe când lucra chelneriță într-un restaurant, să poarte o anumită încălțăminte din piele atunci când servea clienții – ceva groaznic pentru ea şi toţi cei care se opun categoric oricărei forme de consum de produse animale, inclusiv obiecte din piele.

Opinia judecătorului Postle poate deschide calea pentru oameni ca ea și Jordi Casamitjana, care resping orice formă de exploatare a animalelor, să-şi ceară drepturile legale atunci când interacţiunea socială (inclusiv cea de tipul angajator-angajat) le amenință convingerile profunde. De altfel, acesta a fost principalul argument al britanicului Jordi Casamitjana atunci când a pledat cauza veganismului în fața instanței.

Omul cu fes de lână, care a declanşat revoluţia

Jordi Casamitjana, faimos cu fesul său pe care scrie „VEGAN”

Licențiat ca zoolog de către Departamentul de Biologie al Universității din Barcelona, ​​instalat în Regatul Unit timp de 26 de ani și naționalizat britanic, Casamitjana s-a declarat fericit pentru sentința care, speră el, va „aduce beneficii” tuturor veganilor.

Acest rezident londonez și-a început bătălia personală judiciară după ce a descoperit că unele companii care fac experimente ştiinţifice cu animale au participat la planul de pensii al organizației unde el a lucrat. Casamitjana a susţinut că șefii săi l-au ignorat atunci când a ridicat această problemă și că tot conflictul a luat sfârșit prin demiterea sa din funcţie, atunci când a încercat să mobilizeze şi alți angajaţi.

Din acel moment, britanicul şi-a dedicat toată energia şi acţiunile pentru studierea comportamentului animalelor. Apariţiile sale publice purtând o șapcă de lână pe care era scrisă deviza „vegan” au fost popularizate de BBC și de alte media britanice, atribuindu-i lui Jordi Casamitjana o mică revoluție: cea a unui vegan convins, care își cultivă propriile legume fără a fi nevoie de îngrășăminte, respinge utilizarea automobilului și chiar parcurge pe jos rutele pentru transportul în comun.

Că spectaculosul său caz nu a ajuns doar în instanțele engleze, dar a sfârșit prin a obține protecție judiciară, a fost posibil datorită unei campanii de crowdfounding alimentate de cei care îi împărtășesc aceeași viziune.

Sprijin masiv pentru drepturile animalelor

„Trebuie să dezvoltăm și să punem în aplicare politici și practici sociale care să reflecte compasiunea noastră pentru animale și drepturile lor”, a declarat Jeanette Rowley, expert juridic al Vegan Society și exponent al acelorași argumente în timpul procesului de la Norwich, în care a susținut deschis pretenția lui Jordi Casamitjana.

Reprezentantul celei mai vechi societăți vegane din lume, fondată în 1944, consideră că decizia judecătorului „presupune sprijin pentru vegani și pentru cei care se află în tranziția pentru a se converti la veganism, recunoscând importanța convingerilor și protecției lor în Legea egalității din 2010″.

Potrivit avocatului Rowley, cazul Casamitjana „nu privește doar drepturile veganilor”, ci ilustrează „modul în care o societate care respectă veganismul și se adaptează veganilor, exprimă, de asemenea, aprobarea indiscutabilă a drepturilor animalelor ne-umane”.

Leave a reply