Pregătiţi de “Arca lui Noe”? Ce măsuri mai pregătesc statele în lupta cu coronavirusul

0
710

Bătălia e departe de a fi câştigată. Chiar dacă măsurile de carantină încep să dea roade în Europa, după ce se pare au avut rezultate foarte clare în China şi alte ţări asiatice, nu e clar care va fi cea mai bună strategie în viitorul imediat pentru a ţine în frâu extinderea pandemiei actuale.

Din acest motiv, statele lumii caută soluţii de şi mai mare “penetrare” în terenul temutului virus, iar una dintre ele poartă numele de… “Arca lui Noe”.

Nu, nu e vorba de o mare corabie desprinsă din modelul biblic, ci de spaţii mari adaptate noilor provocări, care să permită izolarea şi totodată viaţa în interior pentru cei internaţi.

Autorităţile de la Madrid vor să pună în aplicare un dispozitiv similar cu ceea ce s-au numit spitalele „Arca lui Noe” din China, pentru a izola cazurile minore și a opri expansiunea coronavirusului.

Pentru început, premierul Pedro Sánchez a solicitat președinților regionali o listă de spaţii, atât publice cât și private, care pot servi pentru izolarea cazurilor de pozitivi care nu necesită spitalizare, pentru a preveni răspândirea virusului la cei apropiați. Aceasta include, de asemenea, pe pacienţii pozitivi asimptomatici, care au virusul dar nu au manifestări clinice.

Duminică, ministrul de interne, Fernando Grande-Marlaska, nu a exclus că ar trebui să fie chiar obligatoriu acest tip de izolare în spaţii tip “Arca lui Noe”.

“Presupun că ideală ar fi o voluntaritate manifestă. În caz contrar, toate opțiunile legale ar fi studiate, deoarece menținerea sănătății publice este un principiu fundamental”, a spus ministrul de Interne.

Premierul Pedro Sanchez le-a cerut liderilor de regiuni să completeze lista spaţiilor disponibile înainte de 10 aprilie, tocmai când se termină Paștele și când lucrătorii din sectoarele neesențiale se vor întoarce la muncă. Iar pentru a identifica purtătorii coronavirusului, săptămâna aceasta vor fi distribuite un milion de teste rapide în toată ţara.

„Arcele lui Noe” din China

Autoritățile chineze au decis să înființeze acest tip de instalații la Wuhan, pe 3 februarie, din cauza numărului de cazuri de coronavirus înregistrate. Scopul lor a fost să întâmpine un număr mare de pacienți cu simptome ușoare și să încerce să prevină răspândirea bolii extrem de transmisibile.

Orașul Wuhan avea 16 spitale temporare. Primul a fost lansat la două zile de la anunțarea creării sale, iar restul erau gata într-o săptămână.

Pentru aceasta, au fost alese facilități publice cu capacitate mare, cum ar fi Centrul de Convenții și Expoziții sau spațiile sportive, care au ajuns să deservească peste 12.000 de pacienți, potrivit autorităților.

Ce îngrijiri au primit bolnavii? “Arcele lui Noe”, care au avut aproximativ 9.000 de lucrători medicali și medici din diverse părți ale țării, potrivit mass-media, au oferit îngrijiri și monitorizare pacienților ușor afectaţi, dar, dacă situația lor s-a înrăutățit, au fost transferați în spitale tradiționale.

Spitalele erau camere mari, cu mii de paturi la aproximativ un metru distanţă unul de altul, iar Centrul de conferințe din Parlor avea o capacitate pentru 2.000 de pacienți, a declarat reporterilor directorul său, Zhang Junjian. Pacienții au fost îngrijiți de personal medical, dar au desfășurat, de asemenea, activități precum gimnastica și au primit mâncare de la un serviciu de catering, în timp ce personalul lucra în echipament de protecție.

Închiderea lor a fost realizată progresiv, a fost finalizată pe 10 martie, când au fost închise ultimele spitale temporare. În acea zi, un videoclip al personalului medical aliniat de-a lungul scării principale a putut fi văzut pe Internet, în timp ce fiecare sanitar îşi scotea masca în faţa camerei de luat vederi, cu un zâmbet mare.

Leave a reply