sâmbătă, august 13

Povestea unui esec spectaculos – avionul sovietic de pasageri „Concordski”

1
895

Când rivalul sovietic al avionului supersonic Concorde și-a făcut prima apariție la Salonul Aviatic de la Paris, în 1971, toată lumea a fost impresionată. În cursa strânsă pentru a dezvolta un avion supersonic de pasageri, URSS părea să fie cu un pas înainte. Dar Tupolev Tu-144 s-a dovedit a fi unul din cele mai spectaculoase eșecuri ale aviației civile, relateazăCNN.

Președintele francez de atunci, Georges Pompidou, a renunțat la naționalism și a spus că Tu-144 e „un avion frumos”. Chiar și producătorii francezi și britanici ai supersonicului Concorde au recunoscut că este „mai silențios și mai curat”.

Tupolev semnăna mult cu rivalul său anglo-francez – ceea ce i-a adus porecla de „Concordski” – dar era ceva mai exotic și mai misterios. Și palmaresul sovietic în domeniul aerospațial a era demn de respect: în același an, au realizat prima aterizare a unei sonde pe Marte și au lansat prima stație spațială. Păreau perfect poziționați pentru a bate Occidentul la zborurile supersonice de pasageri.

Totuși, printr-un amestec de neajunsuri și ghinioane, Concordski s-a transformat în curând într-unul dintre cele mai mari eșecuri ale aviației civile.

După ce a ajuns sub lumina reflectoarelor la cel mai mare eveniment din industria aviației în 1971, Tu-144 a intrat din nou în atenție în 1973, dar de această dată din cauza unei tragedii.

Rivalii concurau din nou. Concorde și-a finalizat demonstrația primul, fără probleme, dar Tupolev a susținut un spectacol mult mai îndrăzneț, cu manevre care s-au dovedit a fi fatale: aeronava s-a rupt în aer și s-a prăbușit în satul Goussainville, omorând șase oameni aflați la bord și alți opt la sol.

Înregistrările video ale accidentului arată cum Tupolevul intră în picaj, probabil pentru a reaprinde motoarele care se opriseră. Sub prea multă presiune, aripile s-au rupt.

Acesta a fost începutul unei căderi din care Tu-144 nu și-a mai revenit. Accidentul de la Paris a întârziat programul sovietic cu patru ani, ceea ce a permis Concorde să intre primul în serviciu.

1 comment

Leave a reply