marți, septembrie 28

POVESTE DUREROASĂ : cum să reuşeşti într-o ţară străină

0
196

O întrebare pusă pe un grup de pe o reţea de socializare ”Facebook Românii din Italia  ” a scos la iveală adevăruri pe care cei plecaţi din ţară le spun cu amărăciune. Sute de „diasporeni“ au venit cu sfaturi de tot felul, de la „Plecaţi cât mai repede cu putinţă din România!“, până la „V-aţi îngropa în muncă de sclav cei mai frumoşi ani“. Şocant este cât de des se regăseşte sfatul „Feriţi-vă de români!“.

Reuşita într-o ţară străină ţine de multe lucruri, spun românii care au ani buni petrecuţi pe meleaguri străine şi care au strâns şi experienţe frumoase, dar şi lacrimi amare. Aproape că sunt egal împărţiţi românii care văd plecarea într-o altă ţară drept unica soluţie la situaţia disperată în care mulţi se află astăzi în România cu cei care spun că şi-au „îngropat“ tinereţea muncind pe brânci şi parcă n-a meritat.


Iată doar câteva dintre sfaturile, micile analize şi experienţele relatate de românii „cu vechime“ peste hotare, ca răspuns la întrebarea „Ce sfaturi le puteti da, cei care aveţi mult timp în diaspora, tinerilor sau celor care vor să vina pentru prima dată la munca în străinătate?“

  • „Învăţaţi limba şi nu înjurăturile. Nu vorbiţi urât de ţară şi poporul vostru, vă vor privi ca pe nişte trădători“

Băgaţi-vă bine în cap că acolo unde vă duceţi trebuie să respectaţi limba, pâinea şi felul de a fi a celor care vor deveni prietenii, vecinii şi poate că familia voastră. Cu alte cuvinte trebuie să respectaţi tradiţiile şi pământul care vă va da de mâncare. Veţi respecta şi veţi fi respectaţi. Băgaţi-vă bine in cap că vă veţi întoarce după cel puţin un an în vacanţă şi nu veţi avea vacanţă înainte de un an de muncă. Staţi departe de români, pentru că odată ce au trecut graniţa se transformă în hiene şi vă vor mânca de vii pentru fiecare mână întinsă.

Străinii vă vor întinde o mână, românii vă vor face să plătiţi cu vârf şi îndesat. Învăţaţi limba şi nu înjurăturile. Nu vorbiţi urât de ţară şi poporul vostru pentru că ei vă vor privi ca pe nişte trădători. Ce pot să vă spun, sunt în Italia de 15 ani, am familia mea, 15 ani lucraţi pentru pensie, casa mea cumpărată, sunt cetăţean cu drepturi depline, sunt de adevăratelea împlinită.

Am avut şi o tumoare şi tratată cu multă atenţie fără să dau un leu din buzunar. Muncesc cinstit, am bătături în palmă, dar dorm liniştită cu capul pe perna mea, acasă la mine, pentru că acum casa mea e aici. Mult succes, dragii mei!” se arată pe rețeaua de socializare

Dar, iată și alte sfaturi (contradictorii-n.r):

”Italia nu mai e ce a fost… În sensul că acum nu mai are nimic de a face cu ceea ce era în’ 99 când am mers eu şi încă era lira, găseai de muncă a doua zi chiar dacă nu ştiai să vorbeşti.. Atunci în Romania era aproape imposibil să găseşti un loc de muncă, acum cât de cât se găseşte şi sunt şi salarii destul de bune.

• Îndrum tineretul să nu mai spere la nimic în România, să fugă cât o vedea cu ochii.

• Să ştie să facă ceva concret, adică o meserie, şi să-şi sacrifice cei mai frumoşi ani muncind pe rupte.

• Staţi mai puţin pe lângă români!

• Eu am 2 ani de când m-am întors în tara, dar am inima şi gândul numai în Italia, îmi dau toată silinţa să mă reobişnuiesc să fiu româncă în tara natală…. Este enorm de greu, ceea ce văd zilnic este răutatea românilor, suntem rasişti, needucaţi, analfabeţi..

• Eu sunt de 3 ani şi nu m-am acomodat în ţara mea după aproape 18 ani de Italia.

• Staţi acasă, că banii nu cumpără fericirea, nici sănătatea! Dacă staţi mult în străinătate nu o să vă mai simţiţi niciodată ca acasă, nici în ţară, nici în străinătate. ???? ”

Dar cele mai ”tari” și mai puțin plăcute ar fi acestea:

”Să fie cât mai circumspect cu ceilalţi români.

• Să fie responsabil, să ştie exact pentru ce a venit, să fie om, să aibă grija la tentaţii de tot felul şi mare grija la români!

• Primul sfat pentru ei ar fi – „Niciodată să nu crezi în români!“, restul vine de la sine. Succes!

• Pe lângă sfaturile primite, să aveti foarte mulţi euroi pentru chirie, avans apartament, şi să aveţi ce păpa până la primul salar. În Viena o chirie modestă la periferie este de la 500 euro în sus şi trebuie să dai 3 chirii plus luna în curs în faţă, firma imobiliară vrea şi ea minim 2 chirii plus contract, dar nu iţi dă nimeni chirie fără să ai domiciliul aici şi 3 fluturaşi de salar, adică 3 luni lucrate cu salar mare, posibil în Italia e diferit. Feriţi-vă de români ca de dracu’ ????, cel mai bun sfat!”.

Leave a reply