sâmbătă, iulie 20

Pot lua coronavirus prin alimente sau de pe ambalaje din supermarket?

0
1200

Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor a Comisiei Europene a emis un ghid pentru întrebări și răspunsuri pentru a clarifica contaminarea prin coronavirus via căile de mai sus.

În aceasta, această entitate exclude posibilitatea de a putea obține Covid-19 prin alimente, deoarece, până în prezent, nu a existat niciun caz pozitiv legat de consumul de alimente.

„După cum subliniază Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor, nu există dovezi că alimentele prezintă un risc pentru sănătatea publică în raport cu COVID-19″, se arată în document, care atribuie transmiterea virusului, de la o persoană la alta, picăturilor respiratorii după tuse, strănut sau expiraţie.

Cealaltă mare întrebare este dacă infecțiile pot apărea după atingerea materialelor contaminate de coronavirusuri.

O anchetă, publicată în „The New England Journal of Medicine”, a studiat supraviețuirea Covid-19 pe diferite suprafețe. Oamenii de știință implicaţi în acest experiment au descoperit că virusul „trăiește” 24 de ore pe carton și până la două-trei zile pe suprafețe din plastic și oțel inoxidabil.

Rezultatele acestei investigații au servit la adaptarea măsurilor de securitate, dar Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor clarifică faptul că nu există certitudini că cineva ar putea fi infectat prin atingerea unui container în supermarket, anunţă ABC.

Motivul? După cum indică organismul internaţional, nu există dovezi că transmiterea are loc în alte condiții decât mediul experimental al activității acestor oameni de știință implicaţi în aceste studii din care nu a reieşit că transmiterea virusului e posibilă în acest caz.

„Nu există dovezi că acele containerele contaminate care au fost expuse la diferite condiții și temperaturi transmit infecția”, a adăugat documentul.

Chiar și așa, de la Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor se recomandă să urmați regulile de igienă și să vă spălați regulat pe mâini și să evitați să vă atingeți faţa cât mai mult posibil. Nu numai în supermarket, ci zilnic şi oriunde, de când a explodat pandemia.

Leave a reply