Posibil război între Parchetul European şi Comisia Europeană?

0
437

Dupa cum deja se cunoaste Laura Codruța Kovesi, activează în cadrul Parchetului European, o instituție nou creată pentru a investiga și urmări penal fraudele cu fonduri ale Uniunii Europene. Recent, în sarcina acesteia a ajuns protejarea celor 800 de miliarde de euro reprezentând fonduri de redresare în contextul pandemiei de Covid-19, bani mult mai vulnerabili a fi fraudați în această perioadă de criză.

Parlamentul European şi Consiliul European au majorat bugetul agenţiei cu 7,3 milioane de euro în luna decembrie a anului trecut pentru a fi utilizați la recrutarea unor “analişti financiari, precum şi experţi IT” care să urmărească fluxurile internaţionale de bani criminali.

Dar, tocmai această măsură a lansat un război între Laura Codruța Kovesi și Comisia Europeană, care a intervenit în această ultimă misiune a instituției conduse de româncă.

Din surse, venite din cadrul Comisiei Europene,  si citate de catre EUObserver,  pare că Laura Codruța Koveși a intrat într-un conflict cu reprezentanții din Comisia Europeană, după ce forul a decis să taie din fondurile instituției pe care fostul procuror-șef DNA o conduce.

Se pare că forul european nu permite Parchetului European să cheltuiască bani din buget pentru angajarea unor experţi fiscali. Această informație a fost confirmată chiar de către preşedintele comisiei pentru buget din Parlamentul European, Monika Hohlmeier.

Comisia Europeană alocase pentru acest an 37,7 milioane de euro, în ciuda solicitării Parchetului European (EPPO) pentru 56 de milioane de euro. Totuși, suplimentarea fondurilor cu 7,3 milioane de euro a dus la un buget total de 44 de milioane de euro. Deși banii au fost aprobați de către Consiliu și de către Parlament, Comisia pare să împiedice urmărirea și investigarea de infracțiuni financiare pentru protejarea fondurilor de relansare, după ce a refuzat să aprobe utilizarea banilor disponibili. Aproximativ 3.000 de cazuri se află pe o listă de așteptare, în timp ce alte 1.000 trebuie cercetate în timp util.

Leave a reply