Pornirea reactoarelor nucleare de la Doicești, amânată. Burduja: „Nu cred că este fezabil termenul de 2026”
Amânare de cel puţin trei ani a planurilor prin care România urma să devină prima ţară din Europa care foloseşte tehnologia reactoarelor modulare.
Centrala nucleară cu mini-reactoare va fi gata în 2029 şi nu în 2026, cum era prevăzut iniţial, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Problema ţine de avizele pe care compania care dezvoltă reactoarele trebuie să le obţină în SUA.
Întârzierea ar putea produce probleme în aprovizionarea cu energie României, deoarece producţia va scădea cu 10% în momentul în care va fi scos din funcțiune reactorul 1 de la Cernavodă, în 2027.
Experţii în energie spun că pentru o astfel de situaţie ţara noastră ar trebui să folosească în continuare combustibili fosili precum cărbunele şi gazul, relatează stiritvr.
„Compania a ajustat proiectarea acestor module pentru a creşte capacitatea şi a face tot proiectul mai rentabil şi atunci e în proces de reacreditare care e în Statele Unite în monentul acesta. Când se finalizează acolo, în paralel se poate merge şi cu aprobarea Comisiei Europene. E o tehnologie nouă şi ne putem aştepta ca lucrurile să dureze. Nu cred că este fezabil termenul de 2026, decât eventual pentru un prim-modul, la nivel de modul de cercetare, dar toate 6 să le vedem funcţionale discutăm de sfârşitul deceniului”, potrivit ministrului Energiei Sebastian Burduja.
„Este clar că va trebui acoperit acest deficit de putere şi, bineînţeles, el poate să apară din centralele pe gaz, din centralele pe cărbune şi din centralele hidro. Ar trebui să luăm exemplul Germaniei care, în momentul în care n-a mai avut gaz din Federaţia Rusă, au dat drumul la centralele pe cărbune. Noi avem încă dezvoltare pe centralele de cărbune şi pe gaz şi nu cred că ar fi o problemă să acoperit 700 MgW cu cărbunele propriu. În orice caz, pentru situaţii de iarnă, de exemplu, când e nevoie de gaz natural pentru încălzirea populaţiei există surse de import din terminalele de gaz lichefiat din Grecia, din Azerbaidjan”, informează Ionuţ Purica, expert energie.