sâmbătă, noiembrie 27

Poporul ales de Dumnezeu, de duminică nu mai poartă mască

0
342

Israelul elimină, începând de duminică, obligativitatea măștii de protecție în spațiile deschise, marcând astfel încheierea pandemiei de Covid în această țară după vaccinarea a peste 80% din populația adultă. Anunțul a fost făcut joi seară de autorități, dar fusese anticipat săptămâna trecută de epidemiologul Nachman Ash, supranumit “Țarul virusului”, coordonatorul campaniei împotriva Covid din Israel.

Această țară a ajuns prima la imunitatea de grup. Pe 14 aprilie primiseră cel puțin o doză din vaccinul anti-Covid 61,67% dintre cetățeni – peste 80% din populația peste 18 ani.

Drept consecință, epidemia a fost învinsă. Joi, 15 aprilie, în Israel s-au mai consemnat doar 202 cazuri de îmbolnăvire cu Covid și numai două decese din cauza virusului. În stare critică mai sunt doar 209 persoane.


Acest trend descendent a devenit vizibil de la începutul lunii martie, pe măsură ce campania de vaccinare, derulată non-stop, zi și noapte, 7 zile din șapte, a avansat cu rapiditate.

În ianuarie-februarie, Israelul avea 7-10.000 de noi infectări și 70-100 de decese zilnic.

În ultima săptămână, numărul noilor infectări a coborât la câteva sute, iar în unele zile n-a mai murit nimeni de Covid.

Marele câștig, prezentat de experții israelieni după studii pe cohorte de sute de mii de oameni, a fost că aproape au dispărut cazurile grave de Covid. Rata infectărilor s-a redus cu circa 90%, iar cea a cazurilor grave, cu aproape 100%.

O altă țară aproape de momentul imunizării de grup este Marea Britanie, care a ajuns la aproape 50% din populația totală vaccinată cu cel puțin o doză (aproximativ 70% dintre adulții peste 18 ani).

Și acolo au început să se ridice restricțiile odată cu scăderea bruscă și puternică a numărului de cazuri. Deși s-au redeschis activitățile și chiar restaurantele, joi au mai fost raportate în Marea Britanie doar 2.672 de cazuri și numai 30 de decese. Numărul persoanelor în stare critică este și el foarte mic raportat la totalul populației: 351 de cazuri.

În ianuarie, Marea Britanie înregistra 40-60.000 de cazuri noi și circa 1.000 de morți zilnic din cauza Covid.

Prin comparație, țări dezvoltate unde campania de vaccinare merge mai greu se confruntă în continuare cu mari probleme. Joi, Franța a avut 38.045 de cazuri noi și 296 de morți Covid, iar în secțiile ATI sunt 5.924 persoane. Germania a avut, în aceeași zi, 30.634 de noi cazuri și 328 de morți din cauza Covid, iar 4.662 de oameni sunt în stare gravă, la ATI.

Sursa: ziaristii.com

TagsNews

Leave a reply