duminică, septembrie 25

Popescu: „Cât timp vom depinde de gazul rusesc, nu cred că preţul va ajunge la nivelul din 2021”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, crede că piaţa gazelor naturale a fost manipulată de compania rusă de stat Gazprom. Cât timp Europa este dependentă de gazul rusesc, prețurile nu vor scădea la nivelul din 2021, a mai spus ministrul la Digi24.

Aceasta, în condițiile în care prețul gazelor a crescut cu 85%.

„Este cu adevărat ceva ce nu s-a mai văzut. Creşterea a început, practic, e accelerată din ultima parte a anului trecut, practic de prin septembrie. Brusc gazul rusesc a început să crească, trăgând toată piaţa în sus. Eu am tot spus că, cu certitudine, acest lucru nu a fost întâmplător, faptul că ruşii au redus livrările către Europa, faptul că nu au mai suplimentat cererea, nu au mai suplimentat livrările de gaz, au redirecţionat mult gaz către Asia”, a spus ministrul.

„Eu cred că a fost gândită special pentru a creşte preţul, pentru a crea o problemă Europei, ca o primă etapă a războiului din Ucraina. Tocmai pentru a crea o problemă Europei, să aibă de ce să se ocupe”, a adăugat el.

„Cred că întreaga Europă nu va mai depinde de gazul rusesc mai devreme de 2026-2027 pentru că este deja o politică clară, la nivel european, o reducere a dependenţei de gazul rusesc accelerată”, a spus ministrul Popescu.

„Gazul românesc sunt convins că se va ieftini în momentul în care avem mai mult gaz decât putem consuma. Regulile de piaţă sunt simple: cu cât oferta este mai mare decât cererea, este evident că preţul gazului va scădea. Piaţa a fost manipulată, clar, după părerea mea, de către Gazprom. Nu există în momentul de faţă gaz suficient pe piaţă, iar piaţa este foarte sensibilă şi reacţionează la orice se întâmplă. Atâta timp cât vom depinde de gazul rusesc, nu cred că preţul va ajunge la nivelul din 2021, de aprilie 2021 când asistam la o linişte în piaţă”, a mai spus Popescu.

Leave a reply