PNL nu poate guverna cu USRPLUS! Coaliția Dreptei e moartă din fașă, chiar dacă USRPLUS acceptă varianta 2

6
2694

Liderii PNL, reuniți miercuri seară în ședința Biroului Politic Național (BPN), au votat în unanimitate ”flexibilizarea” mandatului de negociere pentru formarea coaliției de guvernare, oferindu-i lui Ludovic Orban libertatea de a merge la discuțiile cu USR Plus cu două variante:

1. Orban – prim-ministru, USRPLUS ia șefia Camerei Deputaților


2. Cîțu – prim-ministru, Orban șef la Camera Deputaților

USRPLUS a anunțat deja că nu-l vrea pe liderul PNL viitor prim-ministru, deși este incorect ca un partid să pună condiții celuilalt despre ce oameni propune în funcții. E ca și cum PNL ar spune că nu e de acord cu fostul șef al lui Vasile Dâncu candidat pentru a doua oară la funcția de premier.

Tot USRPLUS a spus că vrea șefia Camerei Deputaților, nu pe cea  Senatului, dacă PNL ia funcția de prim-ministru.

Deci, ambele variante aprobate azi de PNL nu sunt pe placul USRPLUS.

Dar să spunem că, într-un târziu, Barna și Cioloș vor accepta varianta 2, presupunând că nu-l suportă pe Orban premier, ci doar pe Cîțu, și că se vor ”mulțumi” cu șefia Senatului, a doua funcție în stat după președinte!

Nu e bine, oricum! Așa cum a început această coaliție, cu rănile urii nevindecate, e clar că nu va funcționa. Va fi o pierdere pe toate planurile: pentru România, pentru PNL, pentru USRPLUS.

Dacă cei de la USRPLUS chiar vor să facă parte din Guvernul dreptei, nu pun condiții absurde, de pildă să aleagă ei numele premierului liberal.

Contestarea atât de radicală a lui Orban, care este președintele PNL nu șeful filialei de la Bustuchin-Gorj, a creat deja o mare ruptură; nimic nu va mai fi ca înainte, rana se va deschide tot mai mult, liberalii nu vor uita că Barna și Cioloș au încercat să creeze breșe în interior și vor sta mereu la pândă ca să-i ”ardă” când le-o fi lumea mai dragă. 

Și-atunci? Ce rost are să pornești la ”un nou început”, vorba lui Cioloș, cu frîna trasă și răni adânci? Guvernarea nu va funcționa, va fi un joc de-a șoarecele și pisica în care fiecare îl va pândi pe partener, în loc să-și dedice timpul și energia construcției, proiectelor, autostrăzilor, spitalelor, școlilor etc.

Filmul de tip CDR pe care îl vedem acum, când vine vorba de împărțirea celor mai importante funcții în stat, îl vom vedea CU SIGURANȚĂ în muuulte alte situații. La împărțirea pe șefiile comisiilor parlamentare, la ministere, direcții județene etc. Vor fi 4 ani de certuri mai mici sau mai mari, iar asta va prăbuși complet încrederea în guvernare. 

Decât să pornești așa, mai bine nu! E chiar o variantă mai rea decât Dăncilă sau Guvernul Orban minoritar cu majoritatea ostilă în vechiul Parlament.

Unii spun: va trece, se vor uita aceste lucruri, guvernarea merge înainte. Păi cum va merge când nici n-a început bine și am văzut scene pe care PSD pe bună dreptate le speculează va fiind din filmul fostei Convenții Democrate??

Nu, personal nu cred că va funcționa. Și am mai spus de ce: USRPLUS are o bază electorală crescută tocmai pe radicalismul anti-PNL. Sunt mulți fani ai lor care cred sincer că liberalii sunt ”USL” sau un ”altfel de PSD”, că ”PNL e plin de traseiști”. Acești votanți nu vor accepta niciodată o alianță la guvernare cu PNL.

În treacăt fie spus, în ce situație penibilă se află electoratul radical al USRPLUS: când negocierile pe funcții cu PNL nu merg bine, ca acum, își aduc minte brusc că ”PNL e USL, Ciumă Galbenă, PSD”; când Barna se vede cu ”ciolanul” în sacoșă, fanii USRPLUS tac de parcă ”traseiștii” sau ”pesediștii” din PNl au devenit brusc îngerași!

Și chiar dacă Guvernul se va face așa, talibanii anti-PNL din USRPLUS sunt masa explozivă care va asigura oricând tensiuni interne atunci când Guvernul viitor va da peste cele mai mici obstacole.

Or, viitoarea guvernare nu are o misiune ușoară, vor fi reduceri de costuri, reforma înseamnă ce face Bolojan acum la Bihor, iar asta, la nivel mare, provoacă super-deranj social.

Or, dacă nu poți conta pe soliditate în coaliție, ce faci când ești cu spatele la zid?

Eu nu știu ce vor cei de la USRPLUS, dar în mod sigur nici ei nu știu ce vor.

Nu merge așa! E tot mai clar că PNL și USRPLUS nu fac echipă bună împreună, din cauză că există încă destui votanți USRPLUS privesc cu ostilitate și dispreț PNL, ceea ce nu ajută pe nimeni.

Soluția? Nu știu. Dar mi-e tot mai clar că Guvernul PNL-USRPLUS-UDMR e născut mort. 

Ce va face USRPLUS? Simplu: merge în Opoziție. Nu va fi nici ușor, nici onorabil lângă PSD și AUR. Și nici eficient, pentru că va fi o întrecere între cine înjură mai tare noul Cabinet PNL, or când ai AUR alături și pe Șoșoacă – baritonul din Casa Poporului, vocea USRPLUS nu se va auzi prea tare.

Poate vor lua mai mult peste 4 ani la alegeri, poate nu… Dar e clar că 4 ani în Opoziție mai degrabă te slăbesc decât te întăresc.

Iată unde duc orgoliul, aroganța, indecizia, lipsa de experiență!

6 comments

 1. xnet 16 decembrie, 2020 at 20:21 Răspunde

  USR are dreptate,cei dai in sus si-njos cu Orban ! A demonstrat ce poate prin guvernarea catastrofala !Orban este de domeniul istorie,un om terminat ,viciat !Un fisier corupt ! USR vrea un suflu nou necompromis .Orban e uns cu alifii rancezite ! Umbla sa vicieze USR prin inlaturarea lui Barna ,pompeza la greu !Ciolos este obedient liberalilor usor de controlat !

 2. ana 16 decembrie, 2020 at 20:56 Răspunde

  Cine va sustine guvernul minoritar pnl?Ce sugerezi Dle Ciocazanu?Ce-ai fost si ce-ai ajuns!Trebuie sa manance si gura ta ceva si Orban a fost darnic,a impartit vreo 40 de milioane de Euro.Jalnic!

 3. ION 16 decembrie, 2020 at 21:27 Răspunde

  din punctul meu de vedere… PNL, are prioritate in configurarea guvernului. USR…AVETIGRIJA o veti lua in clanta. Functiile se obtin, nu ti se da. FORTA PNL. ALATURI DE VOI. SCAPAM DE CIUMA ROSIE.

 4. Ileana 17 decembrie, 2020 at 11:46 Răspunde

  Daca nu castiga PNL credeti cumva ca.. de la PSD veti obtine aceste cereri ?Cine si-a asumat aceasta perioada atat de grea prin care trecem? Doar functii …si doar drepturi ….am vrea sa raspunda toti cei care nu-si fac meseria, toti care au adus sistemul de sanatate in starea jalnica in care este si toti care au privatizat distrugand atatea vieti.Asa este corect ,toti sa plateasca pentru greselie lor..

Leave a reply