miercuri, noiembrie 30

Pleșu, răpus de România răului. Ne vei lipsi, maestre!

27
3025

Scriitorul și filosoful Andrei Pleșu este probabil una dintre cele mai distinse și mai competente voci publice ale României zilelor noastre. Intervențiile sale pe teme de politică internă, cultură, social au darul de a împleti argumentele solide cu o critică decentă și uneori cu un umor sarcastic de invidiat. Dar cu toate acestea, în ciuda mesajului său cvasigeneral de bună-credință și observație întru evoluția societății, Pleșu a fost bombardat continuu din toate părțile, inclusiv din partea celor care i-au fost cândva camarazi. Astăzi, în rubrica unde scria săptămânal pe ”blogurile Adevărul.ro”, Andrei Pleșu anunță să se retrage. Promite că va mai reveni publicistic ”din când în când”, doar dacă i-o va cere contextul. Redăm mai jos principalele motive pentru care respectabilul intelectual public a decis să facă pasul înapoi:

De la o vreme, fiecare dintre noi are dreptul (dacă nu chiar obligaţia) să-şi reevalueze capitalul de energie şi priorităţile profesionale (proiectele), în vederea unei lucide administrări a intervalului de timp pe care mai poate conta. (…) Mi-am spus şi eu că, ajuns în pragul vîrstei de 70 de ani, îmi pot permite să mă întreb ce mai am de făcut, în ce proiect vreau să-mi investesc puterea de muncă de-acum înainte. Mărturisesc că am un asemenea proiect şi mă gîndesc, puţin răutăcios, că prefer să-mi închei viaţa încercînd să-l duc la bun sfîrşit, decît comentînd, săptămînal.

Mulţumesc şi cititorilor mei, mai numeroşi decît mi-aş fi închipuit, pentru atenţia cu care m-au onorat. Mulţumesc, de asemenea, forumiştilor care mi-au însoţit, frecvent, articolele cu comentarii ce depăşeau, adesea, cu mult, profilul autorului şi hotarele temelor abordate. Am simţit, mai tot timpul, că textul meu nu era decît un prilej pentru o dezbatere mai largă, devenită pentru unii (fie şi sub pseudonim) o preocupare constantă, un efort harnic de autodefinire şi autopromovare. Nu pot decît să mă bucur că am jucat, astfel, un rol de „catalizator“, chiar dacă, din cînd în cînd, am ieşit serios tăvălit din această confruntare. După cum v-aţi dat deja seama, postarea de faţă este un cordial „La revedere!“

Nu cred că am păcătuit, în genere, prin izolare în „turnul de fildeş“. Am asumat, în mai multe rînduri, funcţii publice, m-am străduit, după 1989, să particip direct la treburile interne şi externe, cu rezultate pe care nu eu sînt chemat să le calific. („Onorabile“ zic unii, „nule“ zic alţii, „penibile“ etc.). Am fost trecut, totuşi, la rubrica „sinecurişti“, deşi nu-mi amintesc să fi încasat vreodată bani pentru nimic… În rest, îi asigur pe cei care mă detestă, cu argumente, uneori, inanalizabile, că sînt departe de a fi încîntat de mine însumi. Fiecare îşi ştie mai bine defectele decît i le ştiu duşmanii… Aşadar, la revedere!

Îi rog pe cei care îmi atribuie încă o şansă de creativitate, să-mi ţină pumnii: mă voi strădui să nu stau degeaba. Cei care nu dau doi bani pe ideile şi pe moralitatea mea vor scăpa, prin pasul pe care îl fac înapoi, de iritarea (sau furia!) asociate, de-atîta vreme, cu sunetul glasului meu. Vă doresc tuturor o viaţă împlinită, nervi buni pentru a trece, igienic, prin tribulaţiunile istoriei noastre contemporane şi cît mai mult umor! P.S.

Nu mă pot abţine să fac trei precizări, chiar dacă poate părea meschin într-un ceas al „despărţirii“. 1. Cei de pe forum care şi-au imaginat că „cenzura“ postărilor lor era „opera“ mea s-au înşelat. Administrarea blogului a revenit întotdeauna, integral, redacţiei. 2. Unii par să creadă că nu suport „critica“. E fals. Ceea ce nu suport e atacul obsesiv, fără argumente, grosolănia pură, injuria de cartier. Dacă mi se demonstrează, calm, articulat, civilizat, că sînt bou, ciulesc urechile. Dar dacă nu mi se spune decît „boule!“ mă cam plictisesc. Genul ăsta de „critică“ nu provoacă o necesară, severă, autoevaluare, sau un dialog reciproc îmbogăţitor. Tot ce poţi spune e: „Ba p`a mă-tii!“. Ceea ce nu prea stimulează conversaţia… În sfîrşit (3), ideea, lansată de un „simpatizant“, că am fost plătit cu 5.000 de euro pe articol e suprarealistă! Nu că nu mi-ar fi plăcut…

27 comments

 1. Mircea Ordean 11 septembrie, 2017 at 13:11 Răspunde

  „Cei care nu dau doi bani pe ideile şi pe moralitatea mea… ”

  Eu mă aflu tembeluț de felu-mi.
  Dar tot cred că ne putem întinde la vorbă pe afirmația asta…

  De pildă, eu n-aș apleca ureche spre cei care nu dau doi bani pe moralitatea mea.
  Mai exact, dumnealor nu zăresc nuanțe în acel complex domeniu.

  Să stai să te plîngi (lesne psihanalizabil altminteri) de așa preopinenți te coboară, cre eu, cu mintea-mi cea proastă…

 2. Mircea Ordean 11 septembrie, 2017 at 13:14 Răspunde

  „Dacă mi se demonstrează, calm, articulat, civilizat, că sînt bou, ciulesc urechile. Dar dacă nu mi se spune decît „boule!“ mă cam plictisesc.”

  Dl Pleșu zice aieste de sanchi.
  Cunosc pe cineva care i-a adus așa observații (în stilul comentariului alăturat, de aici) , și nu i-a răspuns.
  Pot bănui și de ce.

 3. Flori Georgescu 11 septembrie, 2017 at 13:24 Răspunde

  Nu cred că este o decizie bună. Tocmai în această perioadă sumbră din istoria României avem nevoie de intelectuali, de oameni inteligenți cu experiență pentru a contrabalansa prostia și nemernicia gloatei de români și mai ales a celor care ne conduc. În momentele cheie, de răscruce ale istoriei României, tot timpul s-au ridicat minți luminate care să salveze acest popor. Cu atât mai mult, vârsta vă obligă să-i ajutați moral pe cei 30-40% dintre cei care își dau seama și suferă consecințele prostiei gloatei majoritate !!!

 4. Mircea Ordean 11 septembrie, 2017 at 13:39 Răspunde

  Mi se face rău, la eventualitatea ca subsemnatul s-ajungă mare condei, iar la vreo retragere să-i vină susținătorii cu așa vorbe:

  „PLEȘU, RĂPUS DE ROMÂNIA RĂULUI. ”

  Barim la:
  „NE VEI LIPSI, MAESTRE!”

  … voi fi numai bun de împărțit coliva personală.

  Altminteri, cînd vezi lcururile în prisma bine/rău, teamă mi=i a nu fi depășit o vîrstă mentală mică-mică.
  Și la care n-ai aflat că există și sumedenie de nuanțe, între cele două.

 5. nICOLAE mIULESCU-dOMASNEANU 11 septembrie, 2017 at 14:32 Răspunde

  Tov. ordean. Probabil ca numele iti vine de la hoarda(oarda cf. DEX) cu care ai venit sau cu care (comuistoida – hotarasti mata daca este psd , alde, sau ejusdem farinae – daca stii ce inseamna asta) esti tovaras. A nu fi trist cind un spirit deosebit renunta, la o varsta frumoasa, sa se mai exprime, frecvent, in spatiul public, este o dovada de rea-credinta sau prostie (dupa cum scrii inclin spre prima varianta). Singurul repros pe care i-l pot aduce MAESTRULUI este ca orice proiect Pentru viitor este mai putin important decit a intretine vie flacara unui prezent minoritar (vezi eemplul MAESTRULUI SORA).

 6. Mariana Paula Iova 11 septembrie, 2017 at 15:22 Răspunde

  Stimate domnule Ordean, dupa felul in care va exprimati sunt putine sanse „sa ajungeti mare condei”! Totusi daca s-ar intampla asa ceva, ar fi fost bine ca, pana atunci, sa va abtineti a comenta in acest stil textul personalitatii deja consacrate a domnului Andrei Plesu! E o rusine imensa ca anonimii si analfabetii acestei tari sa-si permita sa persifleze, sa calomnieze si sa distruga valorile Romaniei! Uraganul (ca tot e la moda) prostiei si incompetentei a facut ravagii in cultura romana . De aceea, reusind sa ia franele tarii tocmai trogloditii, marii intelectuali sunt alungati, iar ei ne duc inapoi in Epoca de piatra, in care nici „impartitul colivei” nu ne va ma fi de folos! Retragandu-se Andrei Plesu si multi altii ca domnia sa ne vor lipsi si nu vom mai putea aea nici o speranta!

 7. Stanoi Cornel 11 septembrie, 2017 at 15:48 Răspunde

  Nu sunt dintre cei care-l critica,i-am citit cu multa atentie articolele si o parte din carti,vreau insa ,sa-i pun o singura intrebaredaca, nu-i cer prea mult.De ce toti care au participat la revolutie ,nu au curajul sa explice simplu pe intelesul tuturor, ce sa-ntamplat de fapt? Vedem ca s-au dus toti care mai stiau cate ceva(Stanculescu,Iosif,Nicolaescu,Vadim,Paunescu si altii).Ii doresc multa sanate , ani multi fericiti,dar generatia mea are nevoie de adevar pe care ni l-au confiscat unii.Un ultim raspuns ,ne-ar face foarte bine.Multumesc anticipat!

  • Ciocăzanu Laurențiu 11 septembrie, 2017 at 19:29 Răspunde

   Nu știu dacă vă ajută părerea mea despre Revoluție, dar vi-o spun totuși: atunci, adjuncții lui Ceaușescu l-au omorât pe acesta din cauză că el n-a acceptat să renunțe la putere, așa cum făcuseră toți dictatorii din Europa de est. Ordinul a venit de la Moscova, iar Stănculescu, Iosif și Nicolaescu au făcut parte din echipa care l-a pus în aplicare. Au fost, deci, asasini, direct sau indirect. Pe ”teroriști” i-au inventat ei, ca să creadă poporul că ”noua putere” luptă alături de el împotriva ”noului dușman al poporului”.

 8. dr.M.I.Turcu 11 septembrie, 2017 at 18:22 Răspunde

  Ce spunea gandit o persoana instruita, cu miez, umor fin si farmec personal, merita a fi citit in beneficiu personal. Ca mai in varsta decat Domnul Andrei Plesu, inteleg perfect motivul retragerii. Binemerita beneficiul libertatii.

 9. gab 11 septembrie, 2017 at 20:30 Răspunde

  Pacat ce va retrageti,textele scrise de dumneavoastra imi inseninau fruntea prin felul exprimarilor ! Sper ca proiectul sa il impliniti cat mai repede,poate nu e timpul trecut ,sa reveniti!

  • anca ieseanca 12 septembrie, 2017 at 14:54 Răspunde

   Da, cam da. Si eu il inteleg intrucit, fara sa fiu o personalitate, m-a incercat aceeasi tentatie de a nu mai comenta absolut nimic la orice si de a ma retrage pe o insula pustie, in virful unui munte, intr-o pestera etc.

 10. Sorin Geambasu 11 septembrie, 2017 at 21:10 Răspunde

  Este un act de normalitate. In ciuda faptului ca nu i-am împărtășit întotdeauna opiniile l-am citit cu multă atenție. Dar un om de anvergura Domniei sale nu putea rămâne in troaca asta de presa imundă. Felicitări Maestre! Astept următoarea carte.

 11. RegisR 11 septembrie, 2017 at 21:11 Răspunde

  multă sănătate şi spor la lucru. sunt convins că nu dezertaţi în ale scrierii, doar că vor fi texte mai complexe, elaborate! cu reverenţă şi curiozitate le aştept!

 12. Matei Motiu 12 septembrie, 2017 at 02:14 Răspunde

  Sunteti departe de a fi bou. Faceti intamplarile anilor 90, angerologie, imaginatie, intamplare. Educati fara sumele cerute la Intalniri. M-as certa mai putin cu prezentul daca un profesor ar reveni.

  • Michaela 13 septembrie, 2017 at 02:00 Răspunde

   A citit numai crampeie din scrierile d lui Plesu. Am inteles corect ca dansul a facut intamplarile anilor 90 angerologie, imagi atie intamplare? Un fel de filozofie a universului + elemente religioase post moderniste sau doar naivitate de pe norii disciplinelor umaniste?

 13. Cristina Blaga 12 septembrie, 2017 at 15:32 Răspunde

  Pacat ca il pierdem pe unul din putinii intelectuali “adevarati“, om de exceptie , superior multor capete luminate contemporane,un luptator permanent si un critic de exceptie. Maestre, deja ne este dor de vorbele pline de umor englezesc.

 14. carol erdos 12 septembrie, 2017 at 22:04 Răspunde

  EU VĂ SUNT RECUNOSCĂTOR ȘI AȘTEPT CU DRAG ȘI INTERES NOILE DV. CĂRȚI CE PE MINE M-AU ÎNVĂȚAT MULTE LUCRURI IMPORTANTE, SĂNĂTATE ȘI SPOR LA PROIECTUL CEL AVEȚI PE MASA DE SCRIS ,POATE RETRAGEREA V-A DEMONSTRA CĂ E NEVOIE ÎN CETATE DE UN DASCĂL CE ÎȚI PUNE MINTEA LA MUNCĂ. CU MULT RESPECT UN MIC DISCIPOL.

 15. Ciprian Coc 12 septembrie, 2017 at 22:42 Răspunde

  Cele cateva carti pe care le am scrise de dl. Andrei Plesu isi au locul pe raftul cel mai la indemana. Andrei Plesu imi este prieten pentru ca m-a insotit deseori si m-am tinut de paginile scrise de dansul asa cum te-ai tine de o balustrada pentru ca urcusul sa fie mai usor. Tot respectul pentru orice decizie a dansului!

 16. Corina Popovici 13 septembrie, 2017 at 07:40 Răspunde

  Superb scris . Îmi pare extrem de rău , pt decizia luată , dar este înțeleaptă .
  Păcat de noi ,Maestre
  Vă mulțumesc mult pt tot ce ați scris , ne ați transmis , și ne ați spus o direct . Vă mulțumesc pentru răbdare
  Sa dea Dumnezeu să aveți parte de sănătate , să duceți o viață așa cum vă propuneți . Multă sănătate !
  Aveți multă dreptate , mult stimate Domnule Pleșu .
  Cu considerație ,
  Corina Popovici

 17. claudia 21 septembrie, 2017 at 23:12 Răspunde

  mulțumesc pentru verticalitate, pentru adevăr, sinceritate, demnitate și creativitate generoasă. mulțumesc pentru propria dumneavoastră existență.

Leave a reply