Martin Baron, unul dintre cei mai apreciați editori din jurnalismul american și un apărător convins al valorilor presei libere, a anunțat marți că va demisiona din funcția de director executiv al The Washington Post, pe 28 februarie.
În ultimii opt ani, Martin Baron (acum în vârstă de 66 de ani) a condus The Post prin unele dintre cele mai mari provocări și succese ale sale.
Faimosul ziar care a dus la prăbușirea fostului președinte american Richard Nixon (după afacerea Watergate) a câștigat 10 premii Pulitzer sub conducerea sa.
„Din momentul în care am ajuns la The Post, am căutat să aduc un plus consistent redacției pentru a întoarce prin contribuția mea unei profesii care a însemnat atât de mult pentru mine și care servește pentru a proteja democrația”, a scris Baron într-un memoriu către angajații Washington Post, marți dimineață .
„A fost onoarea mea să lucrez alături de sute de jurnaliști care fac din The Post o instituție indispensabilă”.
Baron, care a fost anterior editor la Boston Globe, s-a alăturat ziarului la 31 decembrie 2012, într-un moment în care multe ziare, inclusiv The Washington Post, erau în declin financiar general.
Sosirea sa a fost precedată de vânzarea ziarului de către familia Graham fondatorului și directorului executiv al Amazon, Jeff Bezos.
Sub proprietatea lui Bezos și conducerea editorială a lui Martin Baron, The Washington Post a început o renaștere puternică, atât din punct de vedere financiar, cât și în acoperirea sa jurnalistică.
Baron a supravegheat extinderea redacției; numărul a crescut de la 580 de jurnaliști la peste 1.000 în acest an.
„Sub cei opt ani de conducere ai redacției lui Marty, The Washington Post a cunoscut o revigorare puternică și s-a ridicat la noi culmi jurnalistice”, a scris marți editorul Fred Ryan, într-o notă publicată de ziar.
El a spus că Martin Baron „a extins în mod semnificativ zonele noastre de acoperire, a inspirat reportaje extraordinare, a reușit o transformare digitală minunată și a crescut numărul de cititori și abonați la niveluri fără precedent”.
Martin Baron a devenit și mai cunoscut după filmul din 2015 „Spotlight”, o dramă despre investigația de la Boston Globe legată de scandalul din sânul Bisericii Catolice privind abuzuri sexuale asupra copiilor. Rolul editorului Martin Baron a fost interpretat de actorul Liev Schrieber în film, care a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună imagine în 2016.
În zorii administrației Trump, pe măsură ce presa mainstream a fost bombardată efectiv cu atacuri politice de tip „fake news”, Baron a reafirmat dedicarea ziarului față de investigații jurnalistice agresive, corecte și imparțiale.
„Nu suntem în război cu administrația”, a spus el. „Suntem la serviciu”.
The Washington Post nu a numit încă succesorul managerului său de succes din ultimii ani.
Într-un interviu, acesta a spus că a decis să demisioneze acum din cauza muncii intense.
„Este o treabă foarte obositoare”, a spus el. „Întrucât Internetul este o parte atât de importantă a ziarului, ești ocupat 24-7-365. Ești cam de gardă și în alertă tot timpul. Înseamnă că niciodată nu ajungi să te deconectezi”, a spus el.
Editorul a mai spus că nu are planuri imediate după ce a părăsit The Washington Post.
Punctele culminante ale mandatului său la The Post, potrivit analizei personale, au fost acoperirea scurgerii de materiale de la CIA de către Snowden, care descrie operațiunile de supraveghere extinse ale Agenției Naționale de Securitate (pentru care ziarul a câștigat Premiul Pulitzer) și acoperirea administrației Trump, inclusiv alegerile din 2020 și urmările sale.
Martin Baron l-a creditat pe Jeff Bezos cu transformarea The Post dintr-o publicație în primul rând regională într-o publicație cu scop național și internațional și mai concentrată pe strategia sa digitală.
„Dacă am fi rămas în mare măsură regionali, ne-am fi confruntat cu probleme financiare grave astăzi, așa cum au majoritatea ziarelor. Știa (n.r. – Bezos) că putem valorifica numele și tradiția The Post ca a unui mare jurnalism la scară națională”, a spus el despre patronul Amazon, proprietarul ziarului.
Pe lângă extinderea personalului de știri al The Post, Bezos a introdus un nou motto sub conducerea lui Martin Baron: „Democrația moare în întuneric”.
„Martin lasă în urmă o redacție care este mai mare și mai puternică și mai atentă ca niciodată”, a scris Bezos pe Instagram.
„Ne vei lipsi mult. Nu doar intelectul tău, ci și – iar asta e cel mai greu de înlocuit – inima ta”.
Editorul din New York Times, Dean Baquet, care a lucrat cu Baron când acesta era editor al NYT, a declarat marți:
„A făcut cele mai bune trei ziare [The Post, Globe și Miami Herald]. El a condus The Post spre succes. Și el a fost un purtător de cuvânt important al industriei, un campion al activității de investigație și responsabilizând puterea.
Retragerea șefului de la The Washington Post face parte dintr-o schimbare de generație la unele dintre cele mai mari organizații de știri din țară.
Editorul de top al Los Angeles Times, Norman Pearlstine, și-a anunțat recent retragerea, la fel ca Stephen Adler, editorul serviciului de știri Reuters. Se aștepta ca Baquet să se retragă din conducerea New York Times în curând.
În nota sa către colegi, Baron a spus că le-a transmis șefilor de departamente, în urmă cu doi ani, că s-a angajat să rămână în funcția de redactor până după alegerile din 2020. El a spus că a lucrat în jurnalism „fără oprire” de aproape 45 de ani.
Laurențiu Ciocăzanu așa îți doresc să ajungi și tu, chiar mai repede de 66 de ani.👍🥂
Mulțumesc mult, domnule Mureș! Dar se pare că nu voi avea nicio șansă, presa din România e aproape pe butuci. 🙂