duminică, iulie 14

Pleacă francezii de la IAR? Meciul Macron-Trump pentru elicopterele din România

0
1005

Investitorii francezi ai puternicului concerc EADS (din care face parte grupul aeronautic Airbus) iau foarte serios în calcul retragerea de la uzina brașoveană IAR Ghimbav, unde urmau să fie produse elicoptere sub licență Airbus. Informația dezvăluită de Realitatea TV a apărut deocamdată pe surse dinspre partea franceză, nu e încă oficială. Însă la Ghimbav este în plină desfășurare operațiunea de demontare a halelor și, după unele informații, chiar încărcarea aparaturii pentru a fi transportată în Franța.

Lovitura, care ar putea afecta economia zonei și viitoarele locuri de muncă, vine surprinzător după vizita în România a președintelui francez Emanuel Macron. Atunci, guvernul a anunțat oficial colaborarea IAR-Airbus pentrui producerea de elicoptere franceze la Brașov. E foarte posibil ca decizia de renunțare la investiția din România să fie provocată de supărarea Franței după ce fostul ministru al Apărării Adrian Țuțuianu a semnat în august o scrisoarea de intenție adresată companiei americane Bell Helicopter (concurentul Airbus). În document,  România își arată disponibilitatea în perioada următoare de a achiziționa elicoptere americane pentru împrospătarea flotei aeriene românești.

„Vor avea loc discuţii aprofundate între reprezentanţii Ministerului Economiei şi cei ai Bell Helicopter privind înfiinţarea unei societăţi mixte, dar şi a transferului tehnologic şi de know-how care să permită producţia elicopterelor pe teritoriul României”, anunța în luna august un comunicat al Guvernului României.

IAR Ghimbav are un parteneriat comercial mai vechi cu Airbus pentru fabricarea de elicoptere franceze în România. De altfel, la uzina brașoveană s-au construit până în prezent 60 de elicoptere tip Airbus.

Foto elicopter: bzb.ro

 

Leave a reply