Planul UE de reducere voluntară cu 15% a consumului de gaze intră în vigoare marți

Cu statele UE confruntate cu reduceri drastice ale livrării de gaze rusești, acordul convenit de cei 27 la finalul lui iulie privind reducerea voluntară a consumului intră în vigoare marți, după ce a fost publicat luni în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Textul prevede că fiecare stat membru va „face tot posibilul” pentru a-și reduce, în perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023, consumul de gaze cu cel puțin 15% față de media ultimilor cinci ani, valabil pentru aceeași perioadă. Aceasta este o măsură voluntară, fiind la latitudinea statelor de a o implementa.
Pentru a permite o monitorizare exactă, fiecare stat va trebui să „își actualizeze planul național de urgență (…) până la 31 octombrie 2022”.
O reducere acum a consumului european ar trebui să ajute statele să-și accelereze reconstituirea stocurilor de gaze înainte de iarnă.
La acest acord s-a ajuns într-o reuniune extraordinară a miniștrilor energiei, în 26 iulie.
O singură țară, Ungaria, s-a opus măsurii pe care a calificat-o „nejustificată, inutilă, inaplicabilă și dăunătoare”, însă unanimitatea nu a fost necesară și guvernul ungar nu a putut împiedica adoptarea acesteia.
Europenii încearcă să renunțe la gazul rusesc, care până anul trecut reprezenta aproximativ 40% din importurile de gaze din UE.
Gigantul energetic rus Gazprom a acuzat recent că sancțiunile UE împotriva Moscovei, de blocare a returnării unei turbine Siemens, trimisă în Canada pentru întreținere și esențială pentru asigurarea bunei funcționări a gazoductului Nord Stream 1 dintre Rusia și Germania.
Comisia a contrazis acest lucru de vreme ce sectorul gazelor și Gazprom, precum și banca sa, nu sunt vizate de sancțiunile occidentale. O treime din achizițiile europene de gaz rusesc sunt transportate de Nord Stream 1, al cărui debit a fost redus drastic în ultimele două luni.