Înainte de alegerile din Statele Unite, au planat două întrebări despre cum ar reacționa președintele Donald Trump la o posibilă înfrângere. Prima întrebare a fost dacă Trump va accepta o victorie din partea rivalului său democrat Joe Biden.
Știm deja răspunsul: Trump refuză să recunoască victoria lui Biden și susține că a existat fraudă electorală, fără a arăta dovezi ale acesteia. O a doua întrebare relevantă a fost dacă președintele își va folosi puterea enormă pentru a evita recunoașterea lui Biden.
Și răspunsul la acest lucru a început să se desfășoare în această săptămână, cu diferite măsuri ale administrației Trump care contestă rezultatele alegerilor și împiedică un transfer ordonat de putere.
În lupta sa pentru rezultatele alegerilor, Trump a câștigat, de asemenea, sprijinul unor personalități de top din Partidul Republican, unde puțini senatori l-au felicitat pe Biden, relatează presa americană.
Joe Biden despre atitudinea învinsului său în alegeri: „o rușine”
Unii experți avertizează că scenariul actual crește riscul unei dispute neobișnuite în SUA privind transferul de putere.
„Unde va duce acest lucru? Nimeni nu știe. În cele din urmă, totul va depinde de colegii săi republicani care să-l preseze (pe Trump) să nu stea în calea procesului. În caz contrar, Trump poate crea o criză constituțională„, spune Joshua Sandman, profesor de științe politice la Universitatea din New Haven, expert în președinția SUA, citat de BBC.
Biden a considerat marți că atitudinea lui Trump este „o rușine”, dar a spus că echipa sa desfășoară oricum tranziția.
În ciuda faptului că mass-media a raportat victoria lui Trump și că liderii țărilor din întreaga lume l-au felicitat pe Biden pentru victoria sa, Trump a decis să conteste rezultatele în fața instanței de judecată.
Procurorul general i-a dat lui Trump apă la moară
Procurorul general al SUA, William Barr, a permis luni avocaților Departamentului de Justiție să investigheze acuzațiile de nelegiuire dacă acestea sunt „clare”, „aparent credibile” și pot afecta rezultatul alegerilor în orice stat.
Acest lucru a atras atenția nu numai pentru că Trump și echipa sa continuă să nu arate vreo dovadă a pretinsei fraude, ci și pentru că statele monitorizează în mod tradițional alegerile, fără interferențe din partea guvernului federal.
Mike Pompeo vorbește despre ”al doilea mandat Trump”!
Într-adevăr, decizia lui Barr a dus la demisia principalului oficial însărcinat cu supravegherea acestor investigații, Richard Pilger.
Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a atras atenția, de asemenea, marți, prezicând „o tranziție lină la un al doilea mandat Trump”, fără a preciza dacă glumea.
Pe de altă parte, membrii echipei de tranziție a lui Biden au raportat că accesul lor la facilitățile guvernului federal a fost împiedicat de un oficial numit de Trump, Emily Murphy.
Murphy conduce Administrația Serviciilor Generale, care trebuie să permită în mod oficial începerea tranziției și a evitat acest lucru, în timp ce Trump continuă lupta pe teren legal.
Membrii echipei lui Biden au indicat că acest lucru îi împiedică să primească chiar apeluri de la lideri străini, mediate de Departamentul de Stat, și au sugerat că ar putea iniția acțiuni legale pentru a inversa situația.
La fel, Casa Albă a instruit agențiile federale să continue pregătirea bugetului guvernului pentru anul fiscal următor, în februarie, deși mandatul lui Trump se încheie pe 20 ianuarie, a informat The Washington Post.
”O alterare pe care actualul președinte o impune sistemului nostru”
„Nimic din memoria mea sau din cunoștințele mele despre instituțiile SUA nu seamănă cu acest tip de comportament”, spune Lynn Ross, profesoară de politici publice la Universitatea Georgetown din Washington, care a petrecut ani de zile în guvern, inclusiv în Biroul executiv al președintelui și Biroul de management și buget.
„Până să prezinte sau să ofere un fel de dovadă credibilă care să arate că a existat o problemă cu aceste alegeri (…), aceasta rămâne doar o simplă presupunere și o alterare pe care actualul președinte o impune sistemului nostru”, spune Ross pentru BBC Mundo.
Comportamentul lui Trump după alegeri a demonstrat încă o dată influența enormă pe care o are asupra Partidului Republican, care a devenit un fel de braț politic al președintelui.
Diferite figuri republicane au copiat refuzul lui Trump de a-l recunoaște pe Biden ca președinte ales.
Unii l-au susținut pe președinte fără a-și aproba declarațiile de fraudă, precum liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, care luni a justificat că Trump are tot dreptul să meargă în instanță pentru rezultatele alegerilor.
Fostul președinte republican George Bush l-a felicitat pe democratul Joe Biden
Marți după-amiază, doar patru senatori republicani îl felicitaseră pe Biden pentru victoria sa, la fel ca și fostul președinte George W. Bush duminică.
Una dintre cele mai puternice critici republicane față de Trump a venit marți de guvernatorul din Massachusetts, Charlie Barker, care a spus că este „șocat să audă afirmațiile nefondate ale președintelui și ale echipei sale și ale multor alți oficiali republicani aleși”.
„Această ultimă măsură, pe care o implementează Departamentul Justiției, este extrem de inadecvată”, a spus el.
Republicanilor le este frică de Trump?!
Susținerea Partidului Republican pentru Trump este atribuită unor motive diferite, cum ar fi simpatia sau frica generată de un președinte dispus să-i atace public pe cei care îl contrazic.
Există, de asemenea, calcule electorale care includ incertitudinea următoarei majorități a Senatului.
Acest lucru poate depinde de următoarea rundă de alegeri din statul Georgia pentru cele două locuri din acel stat, care este pe 5 ianuarie: dacă democrații ar câștiga, ar avea majoritatea în ambele camere ale legislativului.
„În acest moment (Trump) încearcă să creeze o situație în care să poată contesta în mod deschis rezultatul alegerilor, așteptând să vadă ce vor face instanțele”, explică Sandman, citat de BBC Mundo.
„Dacă instanțele susțin rezultatele, el nu va avea de ales decât să se dea deoparte”.