Corespondenţă pentru LUMEALIBERA.RO de la Floriana Funaru
Legenda spune ca zeul Hades a avut o aventură cu frumoasa nimfa Mintha, iar atunci când Persefona (soția lui Hades) a descoperit aventura celor doi, ea a transformat-o pe aceasta într-o planta mica, cu frunzele în umbră. Lui Hades i-a fost milă de Mintha și a încercat să o mângâie înzestrând-o cu energie divină și cu un miros aromatic care să dureze pentru totdeauna.
Menta este o plantă perenă, cunoscută de către egipteni cu 1500 de ani înainte de Hristos. Crește în zone parțial umbroase dar și în zone însorite pe soluri fertile de luncă, cu apă freatică la mică adâncime.
Se utilizează frunzele și părțile aeriene ale plantei și se recoltează la începutul înfloririi în lunile iunie, iulie și august.
În uz intern este folosită în infecții gastrointestinale, în sindromul intestinelor iritabile, balonări abdominale, diaree, voma, calculoza renală și biliară, dischinezie, colici hepatice, intoxicații, oxiurază. Deasemenea, combate tulburările cardiace, hipertensiunea, stimulează circulația sângelui.
În uz extern menta este folosită în tratamentul artritei, al reumatismului, ca dezinfectant al cavității bucale, în inflamațiile urechii, în răceli, gripe, bronșite, sinuzite și tuse, dureri de cap și de dinți, fortifică sistemul nervos stimulând circulația sângelui, întărind și calmând nervii, alungă durerea în zona zoster, herpes, arsuri, răni.
O linguriță de planta infuzată într-un pahar de vin combate sufocarea produsa de astm.
Planta proaspătă, după ce a fost mărunțită și aplicată pe vânătăi vă ajută pielea să-și recapete mai repede culoarea naturală.
Ca utilizare în gastronomie frunzele de mentă mărunțite și amestecate în iaurt pot însoți în mod delicios legumele consumate în stare proaspătă (neprelucrate termic) : morcovi, conopida, andive, broccoli etc.
Aromatul lichior de mentă se poate consuma și în scop curativ astfel: un păhărel înainte de masă în tulburări nervoase sau palpitații la inimă sau după masă în indigestii sau colici intestinali.
Iar din multitudinea de siropuri naturale pe care le prepar în propria mea bucătărie am avut marea bucurie să constat că siropul de mentă este unul dintre cele mai apreciate. Și, având în vedere lunile ce vor urma, ce poate fi mai răcoros într-o zi toridă de vară, decât o limonadă îndulcită cu sirop de mentă?