vineri, decembrie 6

Plantă de tutun folosită pentru crearea vaccinurilor anti-COVID-19

0
1384

Benthamiana, o plantă legată de tutun, care poate fi infectată de numeroase virusuri ale plantelor și de alți agenți patogeni, este utilizată acum pentru a face vaccinuri experimentale împotriva COVID-19 și pentru a găsi un produs eficient, rapid și ieftin.

În cursa pentru obținerea unui vaccin eficient împotriva COVID-19 cât mai curând posibil, un grup internațional de oameni de știință la care participă cercetători de la Consiliul Superior pentru Cercetări Științifice (CSIC) a publicat informaţii despre genomul Nicotiana benthamiana, o plantă care este posibil să transfere genele unui viitor vaccin pentru a combate infecția cu coronavirus, permițând astfel ca antidotul să fie produs în cantități mari folosind tehnologii agricole.

Obiectivul cercetătorilor este să dezvolte o metodologie care să permită producerea rapidă a vaccinurilor pentru a face față pandemiei SARS-CoV-2, un virus care până astăzi a infectat 5.410.439 de oameni şi a ucis 345.105, conform datelor de la Universitatea Johns Hopkins.

Thelymitra_benthamiana

Originară din Australia, N. benthamiana este o plantă legată de tutun a cărei caracteristică principală este că îi lipsește un sistem imunitar și, în ciuda acestui fapt, este foarte rezistentă.

Prin urmare, este utilizată pe scară largă ca gazdă experimentală în cercetarea virologiei moleculare a plantelor, deoarece poate fi infectată de numeroase virusuri vegetale și de alți agenți patogeni ai plantelor, cum ar fi bacteriile și ciupercile.

De fapt, a fost utilizată pentru producerea a numeroase produse biofarmaceutice, inclusiv serul hiperimun Zmapp utilizat în tratamentul Ebola, iar în prezent mai multe companii o folosesc pentru a face vaccinuri experimentale împotriva COVID-19, potrivit lui Diego Orzáez, Cercetător CSIC la Institutul de Biologie Moleculară și Celulară a Plantelor (IBMCP) și coordonator al proiectului Newcotiana.

Obiectiv: producerea de vaccinuri rapid și la costuri reduse

Una dintre principalele provocări cu care se confruntă cercetătorii din întreaga lume în dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19 eficient este faptul că e nevoie de un medicament care poate fi produs în cantități mari, rapid și la costuri reduse; prin urmare, utilizarea Nicotiana benthamiana ca fabrică biofarmaceutică sau agricultură moleculară ar putea fi o opțiune ideală pentru a accelera producția.

Oamenii de știință care colaborează în acest proiect modifică genele plantei pentru a-și îmbunătăți capacitatea de a produce biofarmaceutice mai eficiente și în cantități mari, iar pentru a realiza acest lucru este necesar să existe o cunoaștere aprofundată a genomului acesteia.

Din acest motiv, au secvențiat genomul N. benthamiana și au împărtășit descoperirile lor cu alți cercetători și companii implicate în dezvoltarea de vaccinuri și reactivi de diagnosticare împotriva COVID-19 pentru a facilita dezvoltarea de medicamente care contribuie la încheierea acestei urgențe pentru sănătate.

Proiectul Newcotiana a început în urmă cu doi ani și este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul-cadru H2020.

De când a început pandemia coronavirusului, mai multe echipe de proiect au lucrat pentru a dezvolta biofarmaceutice eficiente pentru a combate această boală infecțioasă, de la reactivi pentru stabilirea imuno-analizelor rapide, până la molecule care pot fi utilizate într-un program de vaccinare în masă. (Sursa: https://www.webconsultas.com).

VEZI ŞI:

E tot mai clar: nicotina ajută! Noi PROBE ştiinţifice certe arată că fumătorii sunt mai puţin afectaţi de COVID 19. Datele nu înseamnă încurajarea fumatului

Leave a reply