Plantă de mușețel, digestivă și antiinflamatoare
Mușețelul este originar din Europa, Orientul Mijlociu și India și este utilizat pentru afecțiuni digestive sau nervoase și pentru unguente antiinflamatorii.
Parte folosită: Flori
Componente principale: ulei volatil (inclusiv proazulenele), flavonoide (incl. Rutină), acid valerianic, coumarine, taninuri, salicilați și glucozide cianogene
Acțiuni: antiinflamator, antispasmodic, amar, sedativ, antiemetic, carminativ și anti-alergenic
Utilizare
1. Se ia o cană standard de infuzie de flori ca digestiv ușor și pentru insomnie. Este o plantă ușoară care poate fi folosită și la copii în doze reduse. Poate fi aplicat și în inhalări sau vapori prin adăugarea a 10 ml (2 lingurițe) de flori sau 5 picături de ulei esențial într-un bol cu apă clocotită pentru a combate febra fânului sau astmul ușor.
2. Ca o cremă, unguent sau loțiune, mușețelul este utilizat pentru a ameliora disconfortul atunci când este aplicat pe mușcături de insecte, răni sau eczeme. De asemenea, se folosește tinctura, pentru care se iau de 10 ori (2 lingurițe) de tinctură de flori de 3 ori pe zi pentru sindromul intestinului iritabil sau tensiunea nervoasă.
3. Dacă se folosește pentru clătire, se adaugă în apă 4-5 picături de ulei esențial pentru spălarea rănilor sau calmarea pielii. Cu 1 cană de infuzie esențială adăugată în apa de baie a bebelușului noaptea, îl va ajuta să doarmă.
4. Un alt mod de aplicare este sub formă de gargară sau ca o apă de gură. Se adăugă 10 ml (2 lingurițe) de tinctură la un pahar cu apă fierbinte sau 1 cană de infuzie standard pentru gingiile inflamate și probleme orale, sau pentru gargară în caz de durere în gât.
Avertisment: Această plantă poate provoca dermatită de contact. A se evita în caz de alergii la familia asteraceelor.