Petrom și Romgaz au depus un act esențial înainte de începerea producției de gaze în Marea Neagră: declarația de comercialitate

0
341

OMV Petrom și Romgaz au depus marți la ANRM declarația de comercialitate pentru proiectul de producție a gazelor din Marea Neagră, au declarat pentru g4media surse din piață, confirmate ulterior de reprezentanții OMV Petrom.

Declarația de comercialitate constituie etapă premergătoare înaintea deciziei finale de investiție.

”OMV Petrom, operator al proiectului Neptun Deep, confirmă depunerea declarației de descoperire comercială de către titularii concesiunii. Declarația de descoperire comercială reprezintă un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiție si începerii dezvoltării. Investiția totala a titularilor pentru dezvoltarea proiectului a fost estimata la pana 4 miliarde de euro. In contextul îndeplinirii tuturor pașilor procedurali, decizia finală de investiție este estimată pentru mijlocul anului 2023, iar prima producție de gaze pentru începutul anului 2027”, au declarat oficialii OMV Petrom pentru g4media.

În luna august, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că acordul petrolier de concesiune a perimetrului offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră conține o prevedere care obligă operatorii perimetrului, OMV Petrom și Romgaz, să declare oficial până la finalul acestui an dacă zăcămintele descoperite au valoare comercială și pot fi exploatate în condiții de rentabilitate economică.

Producția gazelor din Marea Neagră este întârziată cu aproape un deceniu față de momentul descoperirii zăcământului Neptun Deep din cauza neânțelegerilor dintre autorități și companiile concesionare.

Inițial, zăcământul fusese concesionat către un consorțiu format din ExxonMobil (SUA) și OMV Petrom, dar compania americană a vândut către compania cu capital majoritar de stat Romgaz.

În ultima săptămână, compania cu capital majoritar austriac OMV Romgaz a fost ținta mai multor politicieni și lideri de opinie, care au cerut boicotarea operațiunilor firmei după ce Austria a blocat prin veto aderarea României la Schengen.

Leave a reply