Pentru început, să spunem că fenomenul rave își are originile în California și se referă la festivaluri și petreceri neautorizate, cu muzică dance electronică. Problema este că aceste întruniri devin și spații pentru vânzarea drogurilor, dacă nu cumva unii participanți vin deja sub influența stupefiantelor.
Locuitorii din zonă s-au plâns că muzica techno s-a auzit non-stop timp de 48 de ore, într-o petrecere de Halloween la care au venit tineri din Italia, Belgia și Franța.
În urma intervenției autorităților, participanții au părăsit depozitul în care era organizată petrecerea, iar martorii au spus că aceștia au lăsat curat în urma lor.
Potrivit ordonanței adoptate de executivul de la Roma, organizatorii unor astfel de petreceri riscă de aici înainte până la șase ani de închisoare, pentru invadarea proprietăților aparținând altor persoane sau punerea în pericol a ordinii publice sau a sănătății publice.
Potrivit rfi, măsura este viu dezbătută, în Italia și nu numai. Mulți comentatori văd în aceasta un semn prevestitor de rele, așa cum notează portalul Eurotopics, care a realizat un grupaj de comentarii din presa italiană și europeană pe această temă.
Pentru comentatorii italieni, principala problemă este caracterul prea vag și generalist al prevederilor.
Ceea ce – spun aceștia – ar putea deschide calea pentru supraveghere și puterea statului de a folosi represiunea după bunul plac. Mai mult, jurnaliștii sunt îngrijorați și de posibilitatea, conferită prin actul normativ, privind interceptarea telefoanelor celor considerați suspecți.
Dar ce înseamnă, până la urmă, pedepsirea oricărei persoane care se adună în locuri publice și pune în pericol „ordinea publică și sănătatea oamenilor”?
Aceste prevederi s-ar putea aplica oricui și în orice moment, de la petrecerile private, la protestele studențești sau pichetarea fabricilor.
Cine stabilește criteriile pentru ceea ce constituie un pericol? – se întreabă comentatorul ziarului La Stampa.
Se pare însă că și reprezentanți ai coaliției majoritare sunt neliniștiți de prevederile prea vagi și prea generale ale ordonanței. Ei vor avea ocazia să le modifice, până la sfârșitul anului, înainte ca ordonanța să devină lege, notează Corriere della Sera.
Însă publicația austriacă Salzburger Nachrichten suspectează că vor putea veni și alte măsuri dure, în domenii în care Meloni își va putea pune în aplicare propriile opinii extreme.
Pentru jurnaliștii austrieci, prim-ministrul este conștient de marja de manevră limitată în țară. Criza energetică, inflația și recesiunea o împiedică pe Meloni să urmeze politici extravagante.
Dar nu înseamnă că Italia va rămâne un partener de încredere în alte domenii de politică, de exemplu, migrația și politica de securitate. Decretul excesiv de dur împotriva petrecerilor rave este un indiciu că numeroase decizii severe urmează încă să vină.