miercuri, septembrie 28

Peste 100.000 de angajați clujeni loviți de pandemie au beneficiat de șomaj tehnic

0
372

În Cluj, peste 100.000 de oameni trăiesc din șomajul tehnic acordat de stat în contextul crizei provocate de noul coronavirus, anunță monitorulcj.ro

 

Odată cu pandemia mai multe firme și-au închis activitatea, iar angajatorii au fost nevoiți să ceară șomaj tehnic pentru angajați. Mulți clujeni și-au pierdut și locul de muncă, mai ales în perioada stării de urgență.

imagini din Cluj-Napoca

Cluj vs București. Care oraș este mai ATRACTIV și în care este cea mai bună calitate a vieții - Ştiri de Clujfoto: stiridecluj.ro

 

Din luna martie, când România a intrat în starea de ugrență, și până în luna noiembrie peste 151.000 de salariați clujeni din 21.000 de companii  au beneficiat de un șomaj tehnic, care este de 75% din salariul. Subvenția acordată de stat este de cel mult 2.381 de lei net, pentru un angajat aflat în această situație.

În Cluj, cele mai multe solicitări au fost depuse în luna aprilie, când 56.000 de oameni au depus cereri pentru ajutorul financiar oferit de stat. În anul 2020, angajații din Cluj care s-au aflat în șomaj tehnic au încasat în total suma de 222 de milioane de lei, precizeaza aceeasi sursa.

 

„Acel vârf a fost în aprilie. În acea lună 7.762 de angajatori au solicitat șomaj tehnic pentru 56.000 de angajați, iar atunci s-a plătit cea mai mare sumă, adică de 97 de milioane de lei. Cel mai afectat domeniu a fost HoReCa și alte companii de producție, care au avut mai  mult de sufeit în starea de urgență”, a declarant purtătorul de cuvânt al Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj, Ciprian Boșca, la un radio local.

Până la data de 17.04.2020, în județul Cluj, a fost acordat șomaj tehnic pentru 7.090 persoane, urmare a solicitărilor venite din partea a 924 de angajatori, suma totală plătită în acest sens fiind de 5.081.000 lei, reprezentând limita creditelor bugetare aprobate, se arată într-un comunicat emis de prefectul Clujului, Mircea Abrudean.

Leave a reply