miercuri, august 17

Pericolul ştirilor false, tema conferinţei Media of the Future desfăşurată la Varşovia

0
107

Participanţii la cea de-a patra ediţie a conferinţei Media of the Future, organizată la Varşovia de agenţia poloneză de presă PAP, au subliniat marţi importanţa unei acţiuni comune pentru a aborda problema dezinformării şi a ştirilor false.

În deschiderea conferinţei, preşedintele PAP, Wojciech Surmacz, a subliniat rolul dezinformării în războiul din Ucraina. El a spus că nu este necesar să ne deplasăm în Ucraina pentru a „întâlni acest rău”. „Este suficient să citeşti sau să te uiţi la ştiri pentru a simţi mirosul minciunilor, al propagandei şi al ştirilor false”, a spus Surmacz, citat de www.thefirstnews.com.

Participanţii la conferinţă au luat parte la o dezbatere condusă de preşedintele PAP, intitulată „Războiul în mass-media”, în cadrul căreia secretarul general al Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), Alexandru Giboi, a remarcat că publicul nu a făcut şcoala presei şi nu ştie pe deplin cum funcţionează mass-media.

Soluţia este dublă: nu doar jurnaliştii trebuie să fie atenţi la ştirile false, ci şi publicul trebuie să fie instruit cu privire la modul de utilizare a mass-media, altfel va fi foarte dificil de gestionat situaţia, a susţinut el.

Rezumând dezbaterea, Nataliia Kostina, redactor-şef la agenţia ucraineană Ukrinform, a descris problema dezinformării ca fiind sofisticată, comentând că nici măcar politicienii din Occident nu ştiu cum să contracareze ştirile false.

Printre participanţii la conferinţă, care se desfăşoară la Varşovia pe parcursul a două zile, 28 şi 29 iunie, se numără Clemens Pig, directorul general al agenţiei de presă APA (Austria) şi preşedintele EANA, Caro Kriel, preşedintele Thomson Foundation (Marea Britanie), Fabrice Fries, directorul general al AFP (Franţa), precum şi Claudia Nicolae, directorul general al AGERPRES (România).

Leave a reply